• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Foto: SVT

Ambulanspersonalen kritisk till ambulansflytt

Uppdaterad
Publicerad

Personalen på ambulansen i Skellefteå är skarpt kritisk till att en ambulans nattetid ska flyttas till Robertsfors. Personalen anser att detta hotar patientsäkerheten i Skellefteå.

Om några veckor ska en av Skellefteås ambulanser stå i Robertsfors under kvällar och nätter. Anledningen är att Umeås ambulanskår har svårt att få ihop verksamheten.

– Vi upplever att det är vi som ska lösa en annan stations bekymmer, säger ambulanssjukvårdare Tobias Hedqvist.

Längre väntetider

Ambulanspersonalen i Skellefteå befarar att det kommer att innebära längre väntetider i Skellefteå för den som behöver ambulans. Vilket hotar patientsäkerheten i Skellefteå. Dessutom kan enligt dem förändringarna i personalens schema innebära att eventuella besparingar går om intet.

– För oss är det verkligen svårt att förstå hur de tänker här, säger Tobias Hedqvist.

Under coronapandemin är trycket hårt på ambulansen och de vädjar till Regionen att åtminstone vänta med flytten tills efter sommaren.

Ser till hela länet

Verksamhetschefen för ambulanssjukvården i Regionen svarar att hans uppdrag är att se till att det fungerar bra i hela länet.

Visserligen kan det bli något längre väntetider på ambulans i Skellefteå, men risken finns annars att Umeå står utan ambulans vissa tider.

– Det här är vad vi kan göra med de resurser vi har idag, säger verksamhetschef Jani Sundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.