Nyblivna föräldrarna Andrea och Arnar sitter i soffan tillsammans med bebisen Rut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det vart väldigt högt och ett stort pådrag – utom min kontroll alltihop” – hör de nyblivna föräldrarna Andrea Johansson och Arnar Eriksson berätta om förlossningen. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Andrea från Storuman skulle föda – fick vänta med värkar i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

BB i Umeå var fullt och Andrea Johansson från Storuman fick vänta med värkar i Lycksele då det var oklart vart hon skulle skickas.

– Finns det ingen förlossningsvård i inlandet vill inte jag skaffa fler barn, säger hon.

Lycksele BB har varit stängd sedan december 2022 då det saknas barnmorskor. Kvinnor som ska föda hänvisas istället till BB i Umeå eller Skellefteå.

Andrea Johansson och Arnar Eriksson bor i Storuman och har drygt tre timmar till Umeå BB. När Andrea fick värkar gick det fort. Paret tog sig till akuten i Lycksele, i 38 minusgrader.

Förlossningsvården i Västerbotten

Andrea: ”Jag var rädd”

Men där fick de sedan vänta. De fick höra att det var fullt på BB i Umeå. Tillslut kördes Andrea ändå i ilfart med ambulans. Arnar körde efter i 120-130 km/h.

– Jag känner mig upprörd att det tog sån tid innan vi fick komma iväg. Hade vi fått komma iväg tidigare hade vi fått mer tid att samla oss.

Andrea hann precis komma in till förlossningen innan dottern föddes.

– Vi hann in just så pass. Jag var rädd att hon skulle komma på vägen och att det skulle gå dåligt, säger hon.

”Sorgligt att det ska vara så här”

Andrea har tidigare haft en jobbig förlossning. Barnet föddes då med akutsnitt eftersom barnet fick dåliga hjärtljud.

– Det måste finnas ett BB i Lycksele. Det är för säkerheten. Det hinner hända vad som helst, det måste finnas en fungerande förlossningsvård. Det är sorgligt att det ska vara så här.

”Flera instanser inblandade”

Malin Eriksson, biträdande verksamhetschef på centrum för obstetrik och gynekologi i Västerbotten, menar att man borde ha informerat bättre.

– I en stressad situation kan tidsuppfattningen upplevas olika. Flera instanser var inblandade och enligt våra anteckningar var de på plats på akuten i 30 minuter, säger Malin Eriksson och fortsätter:

– Från vårt perspektiv har kontakterna i vårdflödet funderat bra, men vi beklagar om de upplevt att de fått vänta och att de inte vetat varför, säger hon.

Rättelse: Tidigare skrev vi att helikoptern till Skellefteå inte kunde lyfta på grund av 35 minusgrader. Patrick Brandenstein, medicinskt ansvarig läkare för ambulanshelikoptern, säger att helikoptern kan flyga ända ner till 45 minusgrader och inte varit inkallad i Andreas förlossning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsvården i Västerbotten

Mer i ämnet