Under fredagen insjuknade fyra medarbetare på Northvolts batterifabrik i Skellefteå efter att ha utsatts för höga nivåer av den giftiga gasen NMP. Foto: SVT

Ännu en olycka på Northvolt – fyra till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Fyra medarbetare på Northvolt fördes under fredagen till sjukhus efter att ha utsatts för den giftiga gasen NMP.

Matti Kataja, presschef på Northvolt, uppger för SVT Västerbotten att tre medarbetare som arbetade med underhållsarbete i en av Skellefteåfabrikens ugnar utsattes för NMP i gasform.

Det tre samt en fjärde person fördes till sjukhuset i Skellefteå för kontroll.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

– Kollegan befann sig i närheten. Det var osäkert om också han hade exponerats, säger Matti Kataja om den fjärde personen.

Han uppger att alla fyra har fått lämna sjukhuset. Matti Kataja har inga närmare uppgifter om hur det gick till när medarbetarna utsattes för den giftiga gasen eller om de uppvisade någon symtom.

Startar en utredning

– Jag har inte den informationen. Det vi nu gör är att starta en utredning för att ta reda på vad det var som hände. Vi skickar också en rapport till Arbetsmiljöverket, säger Matti Kataja.

Dagens Arbete, som var först med att rapportera om fredagens händelse, har tidigare berättat om återkommande NMP-larm när rök från ugnarna trycks in i utrymmen där oskyddad personal verkar istället för att hamna i reningsverket.

– Jag vet inte exakt vad det är de syftar på, så jag kan nog inte uttala mig om det, eller om det överhuvudtaget har att göra med det som hände i dag, säger Matti Kataja

Risk för frätskador

NMP är ett giftigt lösningsmedel vars ångor är irriterande eller kraftigt irriterande på hud, ögon och slemhinnor.

Vid kraftig inandning finns risk för frätskador, medvetandepåverkan, kramper, lungödem och medvetslöshet. Symtomen kan komma fördröjda upp till 48 timmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor på Northvolt i Skellefreå

Mer i ämnet