En person går längs en asfaltväg som leder förbi en inhägnad byggnad. Omgivningen är grön och solig, med en klar blå himmel. Längs vägkanten står orangea markörer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se området där anstalten ska byggas ut och hör kriminalvårdschefen Conny Dahl om expansionen på Ersboda anstalten Foto: Svt

Anstalten i Umeå byggs ut igen – får 80 nya platser

Publicerad

Anstalten på Ersboda i Umeå byggs ut igen – nu utanför det stängslade området. Redan nästa år ska det finnas plats för 190 intagna istället för dagens 107.

– Vi har redan annonser ute för nya kriminalvårdare, säger Conny Dahl, kriminalvårdschef i Umeå.

Antalet platser på anstalter runt om i Sverige ska nästa tredubblas de kommande 10 åren. Och i Umeå går man från tidigare 45 för några år sedan till nästan 250 platser på Ersboda, Sörbyn och häktet på polisstationen.

– Vi växer lite mer än andra anstalter. Men det är för att vi har bra förutsättningar, säger Conny Dahl, kriminalvårdschef i Umeå.

Så sent som förra året stod en ny avdelning klar på anstalten på Ersboda. Och nu ska den byggas ut ytterligare. Utbyggnaden väntas stå klar redan nästa höst.

– Man har goda erfarenheter av modulhusen och området är väl förberett för att sätta igång ett bygge, säger Conny Dahl, kriminalvårdschef i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.