Smittskyddsrutinerna inom vården skärps i Västerbotten – vill stoppa smittspridning

Uppdaterad
Publicerad

Flera vårdinrättningar i Västerbotten skärper nu rutinerna kring munskydd för att stoppa smittspridningen av covid-19 och influensa. Detta gör man för att förhindra att personalen blir smittad.

– Just nu är vi inte oroade för att patienter ska dö, den stora patientsäkerhetsrisken är att personalen blir sjuk. Då kan vi inte bemanna vårdplatserna, säger hygienläkaren Anderas Winroth.

Sedan augusti gäller regeln att vårdpersonal ska bära munskydd när de träffar patienter. Men enhetscheferna kan nu själva välja om de vill ta ett steg till och be personalen bära munskydd även när de inte möter patienter.

– Börjar man se att personalen börjar bli sjuk på en enhet så skruvar man ofta upp skyddet för att inte smitta kollegor. Och det väljer många enhetschefer att göra nu, säger hygienläkaren Anderas Winroth.

”Stanna hemma vid symptom”

För äldreboenden gäller samma direktiv som inom vården, enhetschefen bestämmer om personalen ska bära munskydd hela tiden.

På flera vårdavdelningar uppmanas också patienter att bära munskydd, sprita händer och hålla två meters avstånd. Bemanningsläget är mycket ansträngt på flera håll och Anderas Winroth uppmanar patienter att stanna hemma vid symptom.

– Det är som vi lärt oss under pandemin, är det ett planerat besök och du är sjuk – försök ställa in besöket. Sedan finns det munskydd och handsprit i de flesta väntrum, använd gärna det även om du känner dig frisk, säger han.

Detta gäller om du vill besöka en närstående på sjukhus

Vissa vårdavdelningar har särskilda regler vid besök eller fortsatta besöksrestriktioner. Det är viktigt att du följer de regler som gäller vid den avdelning som du ska besöka. Du är alltid välkommen att kontakta den aktuella avdelningen om du har frågor.

Besöksrestriktioner på Lycksele lasarett

Lycksele lasarett har för närvarande besöksrestriktioner på grund av covid-19.

Närstående får tills vidare inte besöka patienter som vårdas på avdelning. Undantag kan beslutas av vårdpersonalen.

Har du en närstående som vårdas på sjukhus och som du inte kan besöka? Då kan du få hjälp att ha digital kontakt med hen via telefon eller surfplatta. Kontakta den avdelning där din närstående vårdas för att få veta vilka rutiner som gäller för att ha digital kontakt.

Källa: Region Västerbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.