Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se video från travloppen i Skellefteå där ett spö användes – domarbasen Jonny Staf vid Svensk Travsport förklarar hur spön får användas under trav. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Travprofil åtalas för djurplågeri – misstänks ha piskat häst under lopp i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

En travprofil från södra Sverige åtalas för djurplågeri. Enligt åtalet har mannen använt otillåten spödrivning på två hästar under travlopp i Skellefteå – vilket utsatt hästarna för lidande.

– De har fått skador på kroppen, säger åklagaren Anna Nilsson.

Åtalet gäller händelser på Skellefteåtravet i oktober 2022. Travtränaren är verksam i södra Sverige. Nu misstänks han för djurplågeri.

”XX har, genom misshandel eller på annat sätt, i samband med ett travlopp utsatt hästarna XX och XX för lidande”. Banveterinärens undersökning visade på ”långa tydliga svullnader efter spörapp på hästarnas bakdel”.

Skadorna dokumenterades

Efter loppen flaggade måldomaren till banveterinären om spödrivningen och bad att hästarna skulle undersökas. Veterinären hittade och dokumenterade skador på hästarnas kroppar.

– Skadorna är sannolikt uppkomna på grund av spödrivningen, säger åklagaren.

Nekar till brott

Travtränaren blev dömd av svenskt travsportsreglemente att betala böter och stängdes av en tid efter loppen, men nu ska detta prövas även i tingsrätten.

Han nekar till brott och säger i polisförhör att han aldrig slog med spöet mot hästarna, utan mot vagnen. Han påpekar också att han är högerhänt och har piskan i höger hand, men att skadorna är på vänster sida av hästen.

Mannens advokat menar att hästarna inte kontrollerats innan start och att det kan finnas en mängd olika orsaker till skadorna.

– Han har använt spö, men inte sådan utsträckning att det orsakat märken.

– Det kan ha orsakats av vad som helst, av andra personer eller i transport. Skadan kan ha funnits där redan innan loppet, säger Jesper Arvenberg, mannens advokat.

”Manar på – det får man göra”

Loppen finns på film och är en del av åklagarens bevisning.

– Det enda man ser är att han använder körspöet och manar på och det får man göra, säger Arvenberg.

En fällande dom skulle kunna få förödande konsekvenser för travprofilen.

– I värsta fall kan man få djurförbud. Men jag hoppas på friande dom eller dagsböter, säger advokaten.

Han önskar att hästarna ska börja kontrolleras innan start i samband med travlopp.

– Reglerna finns för att skydda djuren, hästar kan ha skador i förväg.

Veterinär har dokumenterat ränder och svullnader på hästarnas bakdelar efter travloppen. Foto: Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.