Spel finns runt omkring oss på många plattformar i dag. Men hur vet man att spelandet är ohälsosamt? Oftast handlar det om att det tar över andra viktiga delar av livet.
– Tar det tid och energi från andra viktiga bitar i livet, att det får konsekvenser i form av dålig sömn, dålig koncentration på jobb och skola, då pratar vi om signaler som man behöver lyssna på, säger ordförande för Umeå spelberoendeförening Omid Rezvani.
Vanligare att män har problem
Spel är för de flesta förströelse för stunden, men bland manliga ungdomar och unga vuxna som spelar har tio procent spelproblem eller är beroende. Det är betydligt vanligare att män har problem med sitt spelande.
– När man har kommit till en punkt där man erkänner för sig själv att man hamnat i ett spelberoende så måste man lära känna sig själv och acceptera, men främst lära sig att hantera spelsug.
– Det handlar alltså inte om att bry sig om all reklam som finns runt omkring oss, utan att ta hand om sig själv, säger Omid Rezvani.
Symtom på spelberoende
· Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderingar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.
· För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.
· Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.
· Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.
· Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.
· Du återvänder till spel när du förlorat pengar.
· Du vill ta revansch för förlusten.
· Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.
· Du har begått brott för att få pengar till spelandet: till exempel stöld, förskingring eller förfalskning.
· Du har äventyrat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.
· Du förlitar dig på att andra kan ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.
Källa: Vårdguiden