Arbetsdomstolen slår fast: Jenny får inte hjälpa utsatta kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

I fjol förbjöd Polismyndigheten Umeåpolisen Jenny Eriksson att jobba ideellt för våldsutsatta kvinnor. Nu har frågan prövats och Arbetsdomstolen beslutar att fastställa Polismyndighetens beslut.

- Jag är väldigt ledsen, säger Jenny Eriksson till SVT. 

I september 2016 beslutade Jenny Eriksson att starta den ideella föreningen Hand i hand för kvinnofrid som arbetar för att hjälpa våldsutsatta kvinnor. Ett halvår senare kom dock beskedet från Polismyndigheten att hennes engagemang var problematiskt bland annat då hon i egenskap av att vara passhandläggare och receptionist kan tvingas att ställas mot misstänkta gärningsmän till våldsbrott.

”Kommer inte ge upp min förening”

I juni ifjol fick hon stöd av Arbetsdomstolen som meddelade i ett interimistiskt (som gäller tills vidare) yttrande att hon har rätt att fortsätta med sitt ideella arbete samtidigt som hon jobbar för polisen. Men när den slutgiltiga domen nu kommit står det klart engagemanget är en så kallad ”förtroendeskadlig bisyssla” och att det inte är förenligt med hennes roll som polis.

Tänker sluta som polis

Jenny Eriksson säger själv att hon anpassat sitt arbete så att det inte ska krocka med hennes yrkesroll och har även tidigare sagt att hon letat andra jobb då hon inte är beredd att sluta med sitt engagemang, något hon står fast vid efter domen. 

- Jag kommer inte att ge upp min förening. Så är det och det har jag sagt hela tiden. Det står jag fast vid, säger Eriksson.

Innebär det att du slutar som polis?

– Ja, jag kommer att sluta.

Inget annat beslut var möjligt

Enligt polisens chef för arbetsgivarutveckling, Beatrice Rodin, så hade det varit omöjligt för dem att fatta något annat beslut än att Jenny Eriksson skulle få avslag på sin ansökan om bisyssla.

– Det här är inte någonting där vi själva kan tycka det ena eller det andra. De här reglerna gäller inom hela det statliga området, inom alla myndigheter, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.