I coronapandemins spår ökar konkurrensen om de jobb som finns. Det drabbar främst ungdomar och andra som står utanför arbetsmarknaden, menar Anders Hahlin, chef på Arbetsförmedlingen i Umeå med kranskommuner. Foto: SVT

Arbetslösheten ökar bland ungdomar i länet

Publicerad

Antalet ungdomar som är utan jobb har ökat med 50 procent i Västerbotten jämfört med förra året. Anledningen är att coronakrisen gjort att färre arbeten finns, och att konkurrensen ökat bland de jobb som är kvar.

– Det är ett tufft läge, säger Anders Hahlin, chef för Arbetsförmedlingen i Umeå och kranskommunerna.

Arbetsfömedlingens statistik visar att 1 540 ungdomar i åldrarna 16-24 år var arbetslösa den första veckan i juni år, jämfört med 1 075 samma vecka förra året. Det är en ökning med nästan 50 procent.

– Det är aldrig bra när unga personer inte får kliva in på arbetsmarkanden. Det får negativa effekter både på kort och lång sikt, säger Anders Hahlin.

Ökad konkurrens

Han oroar sig också för andra grupper som haft svårt att etablera sig på arbetsmarknaden, som de som varit långtidsarbetslösa eller är nyinflyttade till Sverige.

– Deras läge blir oerhört tufft. Där har vi i samhället ett gemensamt ansvar att ta tillvara den resursen, för den behövs på sikt. De behöver få en chans, och de måste också ta den chansen.  

Jobben som många unga söker är inom hotell, restaurang och handel, som har drabbats hårt av pandemin.

– Konkurrensen om jobben hårdnar ju. De utan erfarenhet får allt svårare att konkurrera med personer med erfarenhet och utbildning om samma typ av jobb.

Hör Arbetsförmedlingschefen om vad ungdomar utan jobb bör göra i dessa tider.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.