Här får sjuksköterskorna jobba mindre – och personalkrisen är löst

Uppdaterad
Publicerad

På barnavdelningen 3 på Norrlands universitetsssjukhus är bemanningen stabil och alla vårdplatser är öppna. Detta tack vare en ny arbetstidsmodell – som bygger på att sköterskorna får jobba mindre men får lika mycket betalt.

Barncancervården lider av brist på sjuksköterskor och var fjärde vårdplats saknas i Sverige, enligt siffror från Barncancerfonden. Men på barnavdelningen 3 på Norrlands universitetsssjukhus, NUS, har man löst problemen. I snart tio år har avdelningen använt sig av en arbetstidsmodell som kallas 3-3.

Modellen bygger på att återhämtningstiden ska öka hos personalen. Sköterskorna på barnavdelningen jobbar två till fyra pass och är sedan ledig minst två pass på raken.

– Innan vi började med det här tog personalen med sig jobbet hem och det var ingen optimal situation, säger avdelningschef Eva Sjödin Eriksson.

Buffertbanken – ”hemligheten” bakom modellen

Personalen jobbar som mest 85-88 procent men får betalt för en heltid. Sen går 6 procent av arbetstiden till en buffertbank där tiden kan användas till bland annat planerad semester, korttidsfrånvaro eller kompetensutveckling.

– Vi turas om att skriva upp oss på en buffertlista och ska kunna vara tillgängliga att ringa in under utsatta tider. Jag var lite orolig över det till en början men det har fungerat bra, säger Stina Göransson, undersköterska.

Avdelningschefen: ”Många tror nog att det kostar mer”

För några år sedan gjorde landstinget i Västerbotten en jämförelse och det visade sig att det inte kostade mer att använda modellen. Avdelningschefen vill nu sprida konceptet till fler ställen. Avdelningen har därför haft besök från barnonkologen i Lund och Stockholm för att informera om arbetssättet.

– De har inte fått gehör från sina landstingsledningar och politiker. Man tror nog att modellen ska driva kostnader men tvärtom så stannar folk och det blir billigare, avslutar avdelningschefen.

Om Barnavdelning 3

  • Det nordligaste av Sveriges barncancercentran med ett upptagningsområde från Kiruna till Sundsvall.
  • På avdelningen vårdas även barn med neurokirurgiska tillstånd och barn med hjärtsjukdomar.
  • Avdelningen har 12 vårdplatser och en mottagningsverksamhet med två dagvårdsplatser.
  • På avdelningen arbetar 26 sjuksköterskor, 7 undersköterskor/barnsköterskor där samtliga ingår i 3-3 modellen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.