Det kan vara rejält tuffa förutsättningar för Årets stormkock-tävlingen, med utmanande kyla och vind. Tidigare år har det hänt att eldar slocknat, att mat har frusit till is och att bestick fastnat i juryns läppar till följd av det bistra klimatet. Ibland har kockarna fått gå in och värma sig för att kunna slutföra tävlingen.
– Det var betydligt mildare väder än vad vi är vana vid, det brukar vara minus 25. Så det har varit en fin dag med god mat, säger Birgitta Corin, vd Tärnaby Fjällhotell, som arrangerar tävlingen.
Vinnaren: Martin Agerhorn
Martin Agerhorn från Stockholm vann årets tävling och kan nu titulera sig Årets stormkock.
Juryn, som leddes av Michelinkocken Martin Moses, motiverade den vinnande rätten så här: För att med god kunskap och handlag behandlat huvudråvaran, rödingen, på ett föredömligt sätt. Skapat en vällagad och varm rätt där varje råvara framträder i smak och textur. Passar utmärkt både på restauranger i runt om i Sverige och ute på fjället.