Foto: Maria Löfgren

Protesterar mot sjukhusrivningen

Uppdaterad
Publicerad

De äldsta delarna av universitetssjukhuset är på väg att rivas. Personal på psykiatrihuset tycker att det är förfärligt och har startat en namninsamling.

Västerbottensnytt har tidigare berättat om turerna kring psykiatrihuset i Umeå. Tidigare i veckan klubbade Landstingsstyrelsen igenom rivningen av två äldre fastigheter på sjukhusområdet i Umeå för att bygga ett nytt psykiatrihus. Göran Öberg, ordförande i Byggnadskultur, tycker att beslutet är en stor förlust för Umeå och personal som håller till i lokalerna riktar också skarp kritik.

– Vi som jobbar här är chockade och tycker att det är vansinnigt. Argumenten för att riva huset är inte hållbara, säger Anne Hammarström, professor och överläkare vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin.

Bättre och billigare alternativ

Hammarström och Göran Öberg har startat en namninsamling för att stoppa rivningen. Flera hundra har redan kritat på sin namnteckning och syftet ära att försöka påverka politikerna. Deadline är satt till den 24 november då Landstingsfullmäktige sammanträder.

– Det finns förstudier som pekar på att det finns andra alternativ med mindre nackdelar. Och det skulle dessutom spara 70 miljoner kronor, säger Hammarström.

”Vackraste lokalerna”

Västerbottens museum har gjort en utredning angående de gamla sjukhusbyggnadernas kulturhistoriska värde och där framgår det entydigt värdet är mycket högt. Anne Hammarström anser dessutom att de getts en skev mediebild av vad som finns innanför psykiatrihusets portar.

– Det har målats upp som att det är det sämsta huset som finns. Visst, det behöver renoveras på sina ställen men jag har aldrig jobbat i några vackrare lokaler.

Namninsamlingen går att hitta på facebookgruppen ”Rädda Umeås unika sjukhusbyggnad från grävskoporna!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.