Enock Tshimanga kan redan åtta olika språk. Just nu läser han första året på Språkintroduktion på Tannbergsskolan i Lycksele för att lära sig svenska. Han är långt ifrån ensam. För sedan september har antalet elever här dubblerats – från 54 till över hundra. Nu i veckan ska 24 nyanlända introduceras, men det tar inte stopp där.
– Vi räknar med att ta emot lika många till innan terminen är slut, säger skolans verksamhetschef Mikael Rombe.
Ett ekonomiskt uppsving
Språkintroduktionen är nu också den största delen inom gymnasiet här i Lycksele, den näst största är teknikprogrammet och där har en tredjedel av eleverna utländsk bakgrund.
För skolan har det inneburit ett ekonomiskt uppsving och lett till nyanställningar. Två nya lärare har anställt nyligen för att klara av trycket när elevantalet på Språkintroduktionen dubblats. Samtidigt ställs nya krav på skolan.
– En del som kommer är lågutbildade och en del har börjat närma sig universitetsutbildningar och de hamnar i samma grupp. Det är en utmaning att hantera det i klassrummet – inte omöjligt, men svårt, säger Camilla Persson som är rektor på Språkintroduktionsprogrammet.
”Vi dammsuger landet efter lärarkraft”
En annan svårighet är att hitta lärare.
– Vi är ju inte ensamma. Det är likadant på flera skolor i länet och hela Sverige. Vi dammsuger hela landet efter lärarkraft, säger verksamhetschefen Mikael Rombe.