Foto: SVT

Ökenvinden drog upp arsenikdammet

Uppdaterad
Publicerad

Atacamaöknen i norra Chile räknas som världens torraste öken, så torr att den fått föreställa planeten Mars vid filminspelningar. Nyligen – under den chilenska vårmånaden augusti – kom så oväntat ett rejält regn varvid Atacamaöknen förvandlades till ett färghav, böljande av flera hundra blomarter.

Tusentals turister har strömmat till. Hur många av de 200 000 invånarna i regionhuvudstaden Arica som lockats ut i öknen för att lukta på blommorna är okänt. Den stickande lukten av svavelsyra från en kemisk industri är annars återkommande i  ökenstaden Arica.

Arica blev i veckan en högst verklig plats även i Västerbotten. Vid Skellefteå tingsrätt kräver nämligen 796 invånare därifrån skadestånd av gruvbolaget Boliden. Alla har blivit sjuka av giftigt avfall från Rönnskärsverken, åtminstone kan de visa på hälsovådliga mängder arsenik i sin urin. Avfallet från Rönnskär i Skelleftehamn skickades till den ökentorra och blåsiga staden Arica för upparbetning för mer än 30 år sedan.

20 000 ton giftigt avfall

Dessvärre klarade inte det mottagande, chilenska bolaget Promel av uppgiften – en tjänst som Boliden betalat en miljon dollar för. Istället blev 20 000 ton giftigt avfall med höga halter av arsenik, bly och andra tungmetaller liggande mitt emot ett bostadsområde med fattiga människor. I tretton år var den svarta högen en populär lekplats för barnen i Sica Sica. Barnen åkte kana i sluttningarna och byggde lergubbar av det bly- och arsenikhaltiga slammet. Med tiden torkade slammet och dammet spreds med vinden.

Effekterna blev katastrofala för människor och miljö. Analysresultat försvann, det blev en politisk skandal, som så småningom hamnade i Chiles högsta domstol. Och nu – i Skellefteå tingsrätt, eftersom det stämda företaget – Boliden Mineral – har sitt säte i Skelleftehamn.

Gator asfalterade för att hålla arsenikdammet borta

Rättegången är den största i Skellefteås historia. Men i Arica är det giftiga avfallet från Sverige en mycket större fråga än så. Husen i Sica Sica evakuerades på sina invånare i de 1 880 hushållen. Gator och torg har asfalterats för att hindra mer arsenikdamm att rivas upp. Men marken runt omkring Promels industriområde är kraftigt kontaminerad av arsenik och bly. Flera oberoende tester har visat på halter långt över de hygieniska gränsvärdena. Flera medicinska tester har visat på förhöjda halter bly i blod och arsenik i urin. Av drygt 6 000 testade år 2009 hade mer än 800 peroner farliga mängder arsenik i sin urin. Ur den gruppen kommer de 796 skadelidande som stämt Boliden på 128 000 kronor per person i skadestånd, totalsumma drygt 102 miljoner kronor.

– Invånarna i stadsdelen Polygono lever i vidriga förhållanden. Tusentals människor i detta katastrofområde har fått sina liv förstörda av Bolidens avfall. De har drabbats av cancer och andra allvarliga sjukdomar, sa Arica Victims advokat Johan Öberg när den första av 33 rättegångsdagar inleddes med offrens sakframställan.

Offrens ombud har radat upp Bolidens handlingar

Och på den vägen har rättegången fortsatt. Offrens ombud har haft ordet under de tre första dagarna och radat upp exempel på Bolidens handlingar: lagbrott, ljusskygga gärningar och underlåtenhetssynder, allt för att styrka de skadeståndsanspråk som offren stämt bolaget på.

”Boliden ville bli av med sin egen skit”

Formuleringarna från offrens ombud har ofta haft en skarp ton.

– Boliden ville bli av med sin egen skit enligt formeln NIMBY – Not In My Backyard – trots att OECD införde förbud för stora företag att skicka iväg farligt avfall till mottagare i fattiga länder.

Ordförande tog ombudet i örat

Formuleringarna blev till sist så skarpa att rättens ordförande lagman Christel Lundmark tog kärandesidans ombud i örat.

– Jag vill inte avbryta er sakframställan i onödan, men käranden bör avstå från alltför värdeladdad argumentation.

På de svarandens bänk har Bolidens advokater mest suttit tysta och lyssnat till anklagelserna.

– Såna är spelets regler. De får prata ostört och oemotsagt och lägga fram sin sak. Vi får vår chans nästa vecka, säger Bolidens advokat Robin Oldenstam.

På tisdag är det Bolidens tur att tala.

-Vi kommer att göra en kronologisk genomgång och peka på den stora mängd dokument som visar hur noggranna Boliden var i nsina utvärderingar och att det här skulle gå rätt till. Hittills har ingenting framkommit som förändrar vår inställning, utan vi känner att vi har en stark sak, säger Robin Oldenstam.

Målet gör närmast en paus fredag – måndag. Trettio rättegångsdagar återstår. Under tiden blommar det i den torra Atacamaöknen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.