• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilden är en arkivbild och kommer från en kamera som satts upp i samband med åteljakt. Foto: Polisen

Åtelrester i skjutna björnar – flera misstänks illegala

Publicerad

Länsstyrelsen har analyserat maginnehållet efter årets avslutade björnjakt. Resultaten visar att var femte björn hade spår från åtling. Flera fall misstänks vara illegala.

Majs, griskött men även honung och slaktrester – fynden är många i björnarnas magar när länsstyrelsen låtit analysera maginnehållet efter årets avslutade björnjakt. Nära var femte björn av de 28 tillåtna hade maginnehåll som vittnade om åtling.

– Det är förstås svårt att avgöra vilken eller vilka åtlar som björnen besökt, vart den eller de ligger och vem som är ansvarig. Det enda vi kan se är om det finns någon anmäld åtel i området och när det inte finns det så uppstår misstanke om illegal åtel, konstaterar Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyelsen i Västerbotten.

– Om man vill anlägga en björnåtel ska detta anmälas till Länsstyrelsen. I de här fem fallen handlar det möjligen om tre illegala åtlar, säger Linda Backlund vid länsstyrelsen. Två av björnarna fälldes i områden där det fanns anmälda åtlar.

Åteljakt blev polisanmäld

Västerbotten har sedan 2010 haft ett försök där det är tillåtet med åtlar så länge de är godkända av myndigheten. Men i flera fall förekommer åtlar som länsstyrelsen inte fått kännedom om eller godkänt.

– Det finns bland annat ett fall som blivit polissak i år här i Västerbotten, säger Linda Backlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.