-Det ligger ju under det som jag har yrkat, men jag får gå igenom domen och se om jag övertygas av resonemanget. Det är ändå en ganska sträng påföljd, säger kammaråklagare Lars Hedvall.
I sina yrkanden drämde han till med minst fjorton års fängelse. Så långt ville inte rätten gå, men dömde ändå ut fyra år över minimistraffet för människorov.
Svårt se nytta
-Vi har konstaterat att målsäganden hölls kvar i huset. Sedan får man väga in att det inte var särskilt mycket allvarliga skador och dessutom längden på frihetsberövandet, säger chefsrådman Erik Brattgård vid Uppsala tingsrätt.
Det är ont om praxis från högre domstolar när det gäller den här typen av kidnappning. Rätten har sneglat på Siba-domen där den av vd:n Fabian Bengtssons kidnappare som fick längst straff dömdes till tio års fängelse.
Inget i utredningen ger stöd åt den dömde 26-åringens påstående att studenten hade beställt kidnappningen för att bli känd, enligt domen. Påståendet är ”verklighetsfrämmande” och det är svårt att se vilken nytta studenten skulle ha av det, skriver rätten.
Rätten tror inte heller på kvinnan, som har uppgett att hon trodde att kidnappningen var ett skämt. Hon ska aktivt ha deltagit i förberedelserna och uppmuntrat 26-åringen.
”Inte bunden”
Bengt-Göran Hugoson, den dömde 26-åringens advokat, anser däremot att tingsrätten gjort en felaktig bevisvärdering.
-De hittade faktiskt den här så kallat kidnappade personen helt oskadd i ett olåst hus. Han var inte bunden, inte tejpad och kunde gå ut när han ville. Det har inte heller framställts några krav på lösesumma, säger Hugoson, som tillägger att domen troligen ska överklagas.
Den tredje åtalade, en 26-årig man som har erkänt, ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan han döms. En mindre undersökning har visat att han kan vara psykiskt sjuk.