”Var här igår – det kom som en chock” – hör besökarna och kommunen om att man stängt badhuset Navet i Umeå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Var här igår – det kom som en chock” – hör besökarna och kommunen om att man stängt badhuset Navet i Umeå. Foto: SVT/Tommy Forsgren

Badhuset Navet i Umeå stänger med omedelbar verkan

Uppdaterad
Publicerad

Badhuset Navet i Umeå stänger med omedelbar verkan. Anledningen är att man funnit legionella i en dusch.

– Man kan bli sjuk av bakterien, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Umeå kommun har beslutat stänga badhuset Navet med omedelbar verkan under tisdagen.

– Vid en kontroll har vi funnit förhöjda värden av legionella i en dusch, säger Åsa Säfsten Boman, verksamhetschef för anläggningar hos Umeå kommun.

– Man kan bli sjuk av bakterien och måste behandlas med antibiotika, män och äldre drabbas lättare. Man kan få lunginflammation, feber, huvudvärk och diarré, säger smittskyddsläkaren Maria Marklund.

Stor tävling arrangerades nyligen

Under helgen arrangerades Norrländska mästerskapen i simning på Navet. Det var då hundratals simmare i simhallen. Kommunen kan inte säga säkert hur länge bakterierna funnits och menar att de kan ha funnits under en längre period. Dock har inga fall av legionella registrerats i Västerbotten,

Är det någon som blivit sjuk?

– Inte som vi vet i nuläget.

Brister i provtagningen

Badhuset kommer att vara stängt i ungefär två veckor. Av försiktighetsskäl stänger man även duschutrymmena på Umeå Sport och Motion, som ligger i samma byggnad. Själva träningslokalen är fortsatt öppen och där finns ingen risk för smitta.

– Vi kan konstatera att det har funnits brister i provtagningsrutinerna. Verksamheten behöver förbättra sina rutiner kring provtagning för legionella, säger Kristina Hägglund. miljöinspektör.

LEGIONELLA

Bakterien förekommer naturligt i jord, sjöar och vattendrag.

Bakterier kan finnas i distributionsnäten för vatten och i varmvattenberedare, vattensystem, luftkonditionering och kyltorn.

Bakterierna förökar sig främst i temperaturintervallet 20–45 °C, men studier har visat att de kan överleva i temperaturer över 70°C i amöbor.

Sprids genom inandning av vattenaerosoler, små mikroskopiska vattendroppar även kallad vattendimma.

Legionella är en bakterie som kan orsaka två typer av sjukdomar: legionärssjuka och pontiacfeber. Den som drabbas av infektion kan få en allvarlig form av lunginflammation med en dödlighet på upp till 20 procent.

Sjukdomen är anmälningspliktig.

Varför heter det legionella?

Den smittsamma bakterien blev känd 1976 då 221 personer blev sjuka med influensaliknande symtom i samband med ett legionärsmöte i Philadelphia, i USA, 72 personer var inte deltagare på mötet utan hade bara uppehållit sig på trottoaren utanför lokalen och totalt dog 34 personer. Därav döptes den smittsamma bakterien till legionella och sjukdomen legionärssjuka.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.