Northvolts logga på en stor grå fabriksvägg. Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör, sitter på sitt kontor och tittar rakt in sin webbkamera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi hade inte vetskap om hur många som skulle söka i förväg” – hör Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör i Västerbotten, berätta hur stödet kan förändras. Foto: Pontus Lundahl/TT, Tomas Nyström/SVT

Bara fyra företag har sökt Region Västerbottens krisstöd – nu kan det göras om

Publicerad

Endast fyra företag har sökt regionens krisstöd för företag som drabbats efter Northvolts massuppsägningar. För att få in fler ansökningar öppnar nu regionen för att förändra stödet.

– Det skulle vara möjligt att nå ut till fler företag, säger Patrik Sällström, regional utvecklingsdirektör på Region Västerbotten.

I slutet av oktober meddelade Region Västerbotten att företag som drabbats i sviterna av batterifabriken Northvolts massuppsägningar kan söka ett tillfälligt ekonomiskt stöd.

Totalt avsatte regionen 20 miljoner kronor till den så kallade kompetenschecken. Hittills har fyra företag sökt och endast två beviljats stödet, som riktar sig till företag i hela regionen.

Ekonomisk kris för Northvolt

– Stödet som vi betalat ut ligger på ett par hundratusen. De här två stöden som vi betalat ut kommer inte upp i en miljon än så länge. Samtidigt ser vi att de som beviljats stöd tycker att det varit värdefullt, säger Patrik Sällström.

Vill ha fler ansökningar

På grund av det svala intresset för stödet uppmanar regionen företag att skicka in synpunkter på hur det kan bli mer träffsäkert.

Hittills har endast företag med max 49 anställda kunnat ansöka. Nu öppnar regionen för att höja taket.

– Det skulle vara möjligt att nå ut till fler företag om vi ändrade på den regeln, säger Patrik Sällström.

”Kan påverka intresset”

När konkursbouppteckningen är klar för dotterbolaget Northvolt Ett Expansion, som redogör för alla tillgångar och skulder som bolaget har, tror Patrik Sällström att det eventuellt kan bidra till att öka intresset för att söka regionens krisstöd.

– Det är klart att när företagen väl är medvetna om de eventuellt får sina fordringar täckta eller inte ställer det företagen inför en definitiv situation. Och det kan säkerligen påverka intressen för stödet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet