• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bär åklagare

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren Petra Götell om de extrema förhållanden som bärplockarna levt under när de arbetat. Foto: SVT

Häktade bärföretagarna från Västerbotten misstänks för människoexploatering

Uppdaterad
Publicerad

Två bärföretagare i Åsele har sedan förra veckan suttit häktade misstänkta för övergrepp i rättssak. Nu misstänks de även för människoexploatering och har omhäktats.

Det var förra veckan som en stor nationell polisinsats pågick i Åsele, där thailändska bärplockare slagit larm om missförhållanden.

Två bärföretagare, en man och en kvinna som är delägare i ett bärföretag i Åsele, häktades misstänka för övergrepp i rättssak och människohandel.

Bärbranschen

– De uttryckte subtila hot på ett sådant sätt att thailändarna blev rädda, sa åklagare Petra Götell.

Begärs häktade även för människoexploatering

Nu har misstankarna utökats. Åklagaren Petra Götell har begärt att mannen och kvinnan även ska häktas för människoexploatering, på sannolika skäl. På fredagen beslutade tingsrätten att omhäkta dem.

– Nu har vi hunnit prata med de målsägande. Och det har framkommit detaljer kring boendet, mat, lön och arbetsförhållanden som gjort att de även misstänks för människoexploatering, säger Petra Götell.

”Hatkampanj mot bärhandlare”

Bärföretagarnas advokat menar däremot att de inte haft ansvar för plockarna.

– Det blir någons slags hatkampanj mot bärhandlare. Min klient är huvudman för upphandlare av bär, han har avtal med företag som levererar de här bären till honom, han har inte haft de här bärplockarna anställda hos sig, sa bärföretagarens advokat Mikael Stenman till SVT Nyheter Västerbotten tidigare.

Omfattande utredningsarbete

Polisens avdelning för grova brott i Västerbotten biträder i utredningen.

– Under den gångna veckan har polisen i Västerbotten bedrivit ett omfattande utredningsarbete där vi bland annat har hört ett tiotal thailändska bärplockare som bekräftar bilden och misstankarna, säger David Helgesson, chef vid polisens avdelning för grova brott i Västerbotten.

En drönarbild över Kulturhuset i Åsele.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åseles socialchef om hur kommunen hjälpt bärplockarna. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Det innebär människoexploatering

Den som utnyttjar en person i tvångsarbete, arbete under uppenbart orimliga villkor eller tiggeri, döms för människoexploatering. Straffet är fängelse i högst fyra år.

Om offret är under 18 år krävs det inte att något otillbörligt medel som exempelvis våld, hot eller tvång har använts mot dem för att förövaren ska dömas för människoexploatering.

Om brottet gäller en verksamhet som bedrivits i större omfattning, medfört betydande vinning eller inneburit ett särskilt hänsynslöst utnyttjande döms förövaren för grov människoexploatering. Straffet är fängelse i lägst två och högst tio år.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärbranschen

Mer i ämnet