Innan ett familjehem kan godkännas för placering begär socialtjänsten alltid ut ett utdrag från polisens misstanke- och belastningsregister.
I ett fall hann barnet placeras innan utdraget kom, vilket några dagar senare visade att personer i familjehemmet misstänktes för brott. Detta upptäcktes i samband med en Lex Sarah-utredning.
– Det är allvarligt om våra rutiner inte har följt den lagstiftning som finns, säger Magnus Nilsson (S), socialnämndens vice ordförande.
Extern utredning
Nu ska en extern aktör utreda om det finns fler brister att åtgärda. Det tog socialnämndens arbetsutskott beslut om i veckan. Rapporten kommer att skickas till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt kommunen.
– Det är barnens behov av trygghet som är det viktigaste att säkerställa för oss och därför tog vi det här beslutet, säger Magnus Nilsson (S), socialnämnden vice ordförande.
Kommunen har vidtagit åtgärder
Katarzyna Wikström, förvaltningschef på socialkontoret, menar att socialtjänsten vidtagit en rad åtgärder efter att bristerna uppdagades.
– Det handlar om att informera personal, vad som är skillnad på jourhem och familjehem, men också att förbereda informationsinsatser, säger hon.
Vad har brustit?
– Jag skulle säga att vi inte haft tillräckliga rutiner som stämt överens med den lagstiftning som finns.
Det finns ingenting i Lex Sarah-utredningen som talar för att barnet ska ha farit illa.