Bebis i Dorotea föll nedför trapp – hjärnblödning missades två gånger

Uppdaterad
Publicerad

En tre månader gammal bebis i Dorotea föll ut för en trapp när den satt fastspänd i en bilbarnstol.

Bebisen fick flygas akut till NUS med ambulanshelikopter – två gånger – innan hjärnblödningen upptäcktes.

– Bebisen hade kunnat få allvarliga skador i efterhand, säger Nino Bracin, chefläkare Region Västerbotten.

Olyckan inträffade i Dorotea i våras. En närstående till barnet larmade 112 när olyckan inträffade. Barnet hade ramlat nedför en trapp samtidigt som den satt fastspänd i en bilbarnstol.

Ambulans larmades till platsen och ambulanspersonal bedömde att man skulle avvakta utan åtgärder. Senare började bebisen kräkas och må allt sämre.

Skickades hem igen med helikoptern – utan röntgen

Barnet fördes då till akuten med ambulanshelikopter. Där bedömde akutpersonalen att bebisen drabbats av en lättare hjärnskakning och bebisen skickades hem igen med helikoptern. Ingen närmare undersökning eller skiktröntgen gjordes.

– Felet var att man missbedömde det hela från början. Det innebar att rätt åtgärd och vård fördröjdes, säger Nino Bracin, chefläkare Region Västerbotten.

Några timmar efter att barnet kommit hem försämrades tillståndet ytterligare. Närstående ringde 1177 och hamnade i lång telefonkö, vilket innebar att hjälpen fördröjdes.

Opererades akut: Jobbigt för familjen

Bebisen fick sen flygas in akut med helikopter till sjukhus – igen. Där gjordes en ny bedömning och utredning, som visade att bebisen hade drabbats av en hjärnblödning. Bebisen opererades då akut.

– Det är helt klart ett problem att bebisen fick flygas med ambulanshelikopter två gånger, och jobbigt för familjen. Det är en lång transport mellan Umeå och Dorotea. Det är synd att det blev som det blev, säger Nino Bracin.

– Vi blev tvungna att anmäla det här. Vi ska se över rutinerna på varje enhet, hur vi ska kunna förebygga så att det inte sker igen. Det handlar om patientsäkerhet.

Hur mår bebisen idag?

– Vad jag har hört har det gått bra för barnet efter operationen, inga följdskador eller så, säger Bracin och fortsätter:

– Hjärnblödning är allvarligt. Det är en stor risk att bebisen hade kunnat få allvarliga skador i efterhand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.