• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Foto: TT

Betesskadorna minskar visar årlig inventering

Publicerad

Varje år inventerar Skogsstyrelsen tallskogen i norra Sverige för att se över skadorna som kommer från att djur äter av den. I år visar inventeringen på färre skador än tidigare år. Minskad älgstam och mycket nyplantering är orsaken.

Det blir allt mindre skador på tallskogen av viltbete men skillnaderna mellan länen är stora.

Elva procent av de unga tallarna i Sveriges nordligaste län har skadats av viltbete under det senaste året. Skogsstyrelsens mål är fem procent.

De årliga skadorna i Västerbottens län minskar och ligger på omkring 12 procent. I norra delarna av länet ökar dock skadorna. Planteringen av ny tall ökar i takt med avverkningen.

Västra delarna av Jämtland är hårt drabbat med en skadenivå på 23 procent. Detta går att jämföra med områden i Gävleborg, Härjedalen och sydvästra delarna av Norrbotten som har skadenivåer under fem procent.

– Även fast skadenivåerna fortfarande är oacceptabelt höga, så ser vi en positiv trend med minskande skador på många platser. För att lyckas minska skadorna på sikt behöver vi fortsätta den viktiga dialogen mellan skogsägare och viltförvaltningen utifrån de lokala förutsättningar som finns i olika områden, säger Magnus Kristoffersson, regional viltsamordnare på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

En orsak till minskningen är att man planterat mer tall i norra Sverige. En annan faktor är att älgstammen minskat.

Fakta älgbetesinventering

Varje år presenterar Skogsstyrelsen den nationella älgbetesinventeringen. Målet är att visa hur stor skada på tallskogen det blir av att av att älg och andra hjortdjur äter på den.

Inventeringen utförs i fält på slumpmässigt utvalda rutor runt om i landet. Varje år inventeras cirka 45 000 provytor i cirka 12 500 ungskogar.

Resultatet används sedan som underlag för beslut i älgförvaltningsgrupperna om hur mycket älg som får skjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.