Blommorna talar sitt eget språk

Uppdaterad
Publicerad

Att röda rosor signalerar romantik vet de allra flesta. Lika känt är inte att mörkrosa blommor betyder tacksamhet, eller rosenknoppar hemlig kärlek. Blomsterspråket berättar hur din bukett ska tolkas.

Det är bland annat färgen och sorten som har betydelse för innebörden. En ensam röd ros säger ”du är mitt allt”, medan en gul eller orange blomma signalerar vänskap.

– Antalet är viktigt. Sju stycken rosor betyder ”jag älskar dig”. Förr var det tre rosor, men det har förändrats under årens lopp, säger Gicela Danielsson, florist.

Mest symbolstark anses just blommornas drottning, rosen, vara. Den började odlas i Kina för tusentals år sedan och har en rik kulturhistoria med stor popularitet bland annat i romarriket.

Den röda varianten är en klassiker i kärlekssammanhang, men även andra färger kan förmedla romantik. En bukett med blå blommor sägs betyda ”jag är vid din sida intill döden”.

– En frieribukett ska helst innehålla blå, röda och vita blommor. Det lägger många ner mycket tid på, säger Gicela Danielsson.

Den som får en bukett vita liljor eller nejlikor bör inte längre misströsta. Det som förr i tiden mestadels skickades till begravningar är enligt Gicela Danielsson nuförtiden inte alls lika strängt förknippat med sorg.

SVT Nyheter

Fakta: Blomsterspråket

Vad de olika blommorna betyder:

Rosenknopp = Hemlig kärlek.

Gul eller orange blomma = Vänskap och trohet.

Rosa blomma = Förälskelse.

Röd blomma =J ag räknar dagarna tills vi möts igen.

Mörkröd blomma = Jag saknar dig så!

Vit blomma = Renhet och jungfrulighet.

Ros utan taggar = Tillgivenhet.

Mörkrosa ros = Tacksamhet.

Blå blomma = Jag vill bli vid din sida intill döden.

Källa: Interflora (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.