Det är genom dokumentärfilmen SVT initialt har fått uppgifterna om att Boliden hotat att stämma Arica-sidans advokater.
– De redovisar att man inte har fått ersättning för rättegångskostnader, drygt 40 miljoner kronor, och att de förbehåller sig rätten att komma att ställa skadeståndskrav motsvarande de här kostnaderna, säger Johan Öberg, advokat för Arica Victims.
Boliden stämdes på över 100 miljoner
Den 27 mars 2019 friades Boliden från ansvar för de skador som uppkom i samband med exporten av arsenikdamm till staden Arica i Chile under 80-talet. Hovrätten bedömde bland annat att skadeståndsanspråket kom för sent då svensk lagstiftning preskriberar skadeståndskrav efter tio år.
Offren i staden Arica hade gått ihop i ett kommanditbolag, Arica Victims, för att kunna stämma Boliden på över 100 miljoner kronor i skadestånd. Men efter förlusten i hovrätten blev istället Arica Victims betalningsskyldig för Bolidens rättegångskostnader, som uppgick till 41 miljoner kronor.
Inga pengar i konkursat bolag – Boliden anmäler advokater
Kommanditbolaget Arica Victims hade dock inga tillgångar att betala med och gick i konkurs. Nu har Boliden anmält de svenska Arica-advokaterna, Johan Öberg och Göran Starkebo, till Advokatsamfundet.
– Bakgrunden menar vi är att de båda advokaterna har varit drivande för att kringgå rättegångsbalkens regler om rättegångskostnader men också att deras ekonomiska egenintresse har varit oproportionerligt stort, säger Klas Nilsson, kommunikationsdirektör på Boliden.
Han menar att de två svenska advokaterna har skapat bolaget Arica Victims och att de medvetet kringgått reglerna om rättegångskostnader då bolaget var helt tomt på tillgångar.
Advokaternas försvar – handlar om mänskliga rättigheter
Johan Öberg menar att det enda sättet att driva processen var att samla de nästan 800 klienterna under samma stämningsansökan. Han säger att det handlar om allas rätt till en fri rättegång, enligt Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
– En förutsättning för att kunna driva en sån här process är att man skapar någon form av juridisk person. Efter att ha fått den här förfrågan från Chile tog det svenska bolaget emot alla 800 krav och kunde sen stå som part i rättegången, det var det svenska kommanditbolaget som stämde Boliden, säger Johan Öberg.
Han fortsätter:
– Det fanns ingen som helst möjlighet för de här fattiga människorna i norra Chile att driva ett krav mot Boliden om man var tvungen att ställa en säkerhet på 10-40 miljoner kronor, man hade inte dom pengarna.