En person i arbetskläder står i en ladugård omgiven av flera kor som äter hö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Holländaren Gilbert har tagit över jordbruk i Gunsmark – se varför de satsar i Sverige i videon. Foto: Berno Jonsson/SVT.

Bönder från Holland satsar på jordbruk i norr: ”Fina fält”

Uppdaterad
Publicerad

Flera yngre bönder från norra Europa ser ut att bli räddningen för mjölkproduktionen i norra Sverige. En av de holländare som sökt sig hit är Gilbert Schukken som köpt en gård i Gunsmark.

– Det är fina fält och låga markpriser, säger han.

Idag är det cirka 250 bönder i Västerbotten, Norrbotten och delar av Ångermanland och Jämtland som levererar sin mjölk till Norrmejerier.

Men alltfler lägger ner då lönsamheten sviktar och enligt Norrmejeriers ledning är det bara hälften kvar om tio år om inte det statliga stödet ökar.

Unga bönder flyttar hit

Men nu ser det ut som att det är unga bönder från norra Europa som ska fylla luckorna efter de bönder som slutar på grund av dålig lönsamhet och för stora arbetsinsatser.

– En gård i södra Sverige eller i Holland i den storlek med 120 mjölkkor som vi nu har kostar kanske 20 miljoner kronor, men här får vi betala cirka en fjärdedel i inköp. Även om det också kräver mycket jobb och stora investeringar så är det betydligt lättare, säger Gilbert Schukken som köpte sin gård för två år sedan i Gunsmark, norr om Ånäset.

Många holländare i trakten

Det finns idag sju holländare som köpt sina gårdar i Mellanbygden och fyra som köpt gårdar i Kågedalen. Situationen börjar likna den i Kanada där också många holländare köpt gårdar och etablerat sig som bönder.

– I Holland är det dyr mark, stora gårdar och svårt att etablera sig och när jag fick höra om kustlandet i Västerbotten och Norrbotten och träffade en likasinnad sambo beslutade vi oss för att satsa här i Gunsmark och det ångrar vi inte, säger Gilbert Schukken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.