För att göra mer plats i Bostadens utrymmen rensas mellan 600 och 800 cyklar bort varje år.
– Kvartersvärdarna städar bort cyklarna för att det inte ska bli en helt ohållbar situation i våra områden, säger Bostadens kundchef Mikael Lundgren.
Tar cyklar utan ägare
Varje kvartersvärd har mandat att avgöra vad som är så kallade skrotcyklar, Cyklar som för någon annan kanske varit en värdefull egendom. Har cyklarna stått för länge och dessutom inte ser ut att ha någon ägare hamnar de i Bostadens förvar, något som Bostaden menar att de har en överrenskommelse med polisen att få göra.
– Det handlar om att göra plats i våra cykelförråd och cykelställ, och ”skrotcyklarna” skickas till returmarknaden, förklarar Mikael Lundgren som också menar att cyklar som är hela kommer till polisens kännedom.
”Så kan de inte göra”
Men när SVT Nyheter Västerbotten kontaktar polisen möts Bostadens aktion med viss förvåning:
– Så kan de inte göra, säger Jenny Eriksson, som menar att precis alla upphittade cyklar bör identifieras för att de som söker sin cykel ska ha chans att hitta igen den.
– Umeå är ju en studentstad och det finns många fattiga studenter som kanske verkligen behöver få igen sin cykel, även om den kanske är lite defekt. Det låter som Bostaden tar lagen i egna händer här!
Cyklarna skänks bort
Bostaden säger till sitt försvar att alla de cyklar som kanske just studenter lämnat efter sig eller som bara står och rostar faktiskt kommer nya studenter till gagn. När de får beställningslistor från exempelvis Viva resurs är de inte sena att hjälpa till. Cyklarna återvinns vid kommunens egen returmarknad eller skänks ibland till Öppen Gemenskaps cykelverkstad.