Bilden är ett montage. Foto: SVT

Bostadsbygget på Ön försenas – igen

Uppdaterad
Publicerad

Redan 2006 ritades en skiss för hur Ön i Umeå skulle utformas. Uppemot 3000 nya bostäder, skolor och livsmedelsbutiker skulle byggas. Men byggplanerna har flera gånger skjutits på framtiden – och nu har det skett igen. Ett av områdena är inte redo förrän om fyra år.

Fyra områden i Umeå har planerade bostadsbyggen. Det är Olofsdal vid Mariehem, Guldskrinet vid gamla simhallen på Haga, Nydala sjöstad, och på Ön som de nya bostadsområdena ska byggas. Redan i år kommer byggprojekten att börja fördelas ut på tre av områdena, men på Ön dröjer byggstarten i ytterligare fyra år.

– Vi har politiskt sagt att vi ska prioritera Ön, men jobbar utifrån den tidsaxel som vi har, vilket är år 2021, säger Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå.

Byggplaner på Ön i Umeå

Läs även: Ny stadsdel planeras i Umeå

”Vill bygga ikapp”

Bostadsbyggena på Olofsdal, Guldskrinet och Nydala sjöstad ser ut att komma igång snabbare än tidsplanen.

– Vi har som målsättning att starta på dessa områden i år. Det är viktigt att vi delar ut byggbar mark så vi kan bygga ikapp bostadsbristen i Umeå, säger Lindberg.

Läs även: Delade meningar om förtätning

Bron kräver upprustning

Men på Ön, som är ett attraktivt område, dröjer projektet. Många delar i funktion och område behöver ses om och förstärkas till den grad att det alltså kommer ta fyra år till innan Ön är redo att bebyggas.

– Bron behöver bytas ut eftersom att den inte tål belastning, pålningar måste göras och ny infrastruktur för vatten och avlopp behöver fixas. Det blir ett helt nytt område som ska fram, så det är den bedömningen man har gjort. Det är flera sådana saker som måste fixas innan man kan påbörja bostadsbyggandet, säger Lindberg.

Skissen över Ön presenterades redan 2006. Foto: SVT

Hur mycket extra restaureringen och uppbyggnaden av Ön kommer att kosta kan Hans Lindberg inte svara på ännu.

– Öns exploatering kommer att bli dyrare, men hur mycket dyrare, det får vi se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byggplaner på Ön i Umeå

Mer i ämnet