Foto: SVT

Bostadsmarknaden skjuter i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Tio miljoner kronor kostar radhuset mitt i stan, och har varit ute till försäljning sedan augusti. Trots en het bostadsmarknad i Umeå kan det ta lång tid att sälja vissa objekt.

Bopriserna bara fortsätter stiga, så även lokalt. Nu har priserna på nyproducerade lägenheter i centrala Umeå stigit över priserna i storstäderna Göteborg och Malmö, det skriver tidningen Affärsvärlden. Och visst finns det fina, men också dyra bohag i Umeå.

– Det är absolut Umeås vackraste bostad om man vill ha ett radhus eller lägenhet mitt i stan. Det är nästan som ett ”penthouse”, säger Sara Stenlund, mäklare på Boporten.

Villapriserna upp med tio procent

125 kvadratmeter för 10,5 miljoner kronor. Det är inte alla hus i Umeå som är så här dyra, men det sista året har villapriserna stigit med tio procent. I centrala Umeå kostar idag en villa mellan 4-6 miljoner kronor. Bostadsrätterna har också gått upp med ungefär tio procent på ett år.

– Det var näst sista lägenheten som var kvar, vi slog till för att priset var så bra. Det fanns de som sålde direkt utan att flytta in och de tjänade ungefär 400.000 kronor, berättar Joakim Järmland som köpt en fyrarummare på Tomebo.

– Priserna är för höga för mig tyvärr, menar Lena Viklund som bor med sambo, även hon boende på Tomtebo.

Tufft för unga

De som redan har en villa eller bostadsrätt tjänar på uppgången, men för ungdomar och de som ännu inte kommit in på bostadsmarknaden så blir det bara dyrare och dyrare att köpa en egen bostad.

– Jag tror inte på en inbromsning. Så länge vi inte har någon rörlighet på marknaden så kommer priserna att stiga, säger mäklare Sara Stenlund.

Objektetet på tio miljoner kronor, hur går försäljningen där?

– Det är snart sålt. Vi hade en köpare, men han backade ur på mållinjen. Det finns fler intressenter, snart är det sålt för det begärda priset, säger Sara Stenlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.