Kollage med fastighetsmäklaren Julia Karlsson i Umeå och ett skyltfönster med villor till salu

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man är inte själv på visning längre” – fastighetsmäklaren Julia Karlsson i Umeå berättar varför villorna nu säljer snabbare. Foto: Stefan Brännström/SVT

Bostadsmarknaden i Västerbotten: ”Nu vänder det”

Publicerad

Det ser ljusare ut på bostadsmarknaden i Västerbotten. Siffror från Svensk mäklarstatistik visar att antalet sålda bostäder har ökat under perioden juni-augusti jämfört med samma period i fjol, särskilt villor. Och ökningen fortsätter.

– Man kan absolut se en vändning, säger fastighetsmäklaren Julia Karlsson i Umeå.

Efter en seg period på bostadsmarknaden säger fastighetsmäklare i Västerbotten att de nu börjar se en ljusning.

– Försäljningen av bostäder har ökat stort, särskilt den senaste månaden, säger fastighetsmäklaren Johanna Marcusson från Fastighetsbyrån i Skellefteå.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Fler villor säljs

Även i Umeå har man sett att det nu börjar vända.

– Vi ser en liten ökning då det gäller försäljningen av lägenheter, men det är framförallt i försäljningen av villor där vi ser ökningen, säger fastighetsmäklaren Julia Karlsson från Boporten i Umeå.

Enligt siffror från Svensk mäklarstatistik sålde man nästan 10 procent fler villor i Västerbotten under tiden maj-juli jämfört med samma period i fjol.

– De två första räntesänkningarna har gett effekt, säger Julia Karlsson.

Det är fortfarande ett rekordstort utbud av bostäder i Västerbotten. Men även fastighetsmäklaren Jörgen Lundgren från Svensk fastighetsförmedling i Umeå har sett att det nu har börjat röra på sig.

– Jag tror att vi kommer att se de största ränteeffekterna först på våren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsmarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet