Bristen på hovslagare gör att det finns många hästar som har hovar som är felbehandlade.
– En del tar saken i egna händer om de inte får hjälp, säger Elisabet Andersson som arbetar som hovslagare i Umeå.
Häromdagen gjorde hon en akututryckning. Det handlade om några hästar vars hovar inte alls såg ut som de skulle. De var förväxta och hästarna hade ont när de gick.
Vetrinärerna har anmälningsplikt
Enligt djurskyddslagen råder anmälningsplikt för de av jordbruksverket godkända veterinärerna där det gått så långt att djuren har ont. Samtidigt finns inte alls samma kontroll på hästar som på nötkreatur enligt länsveterinären.
– Jag är djurvän så jag bryr mig främst om hästarna. Man kanske inte alltid ska vara så snabb att döma djurägarna. Det kan dölja sig en personlig tragedi eller sjukdom som gör att det blivit som det har blivit. Viktigast är att hästarna får hjälp och ser vi att ägarna verkligen vill hjälpa sin häst finns det ingen anledning att göra någon anmälan, säger Elisabet Andersson.
Många kallar sig hovslagare
Hovslagarbristen i inlandet gör att hovslagare från kusten får resa långt, något som varken är så vettigt ekonomiskt eller hållbart för alla som behöver hjälp med sina hästar.
– Det finns en uppsjö av sådana som anser sig vara hovslagare men som saknar riktig utbildning. Jag slår ett slag för att fler utbildar sig. Det finns definitivt en marknad för att arbeta som hovslagare på flera håll i inlandet, säger Elisabet Andersson