Charlotte Lundgren är officiant Umeå och en av tre vigselförrättare från Umeå som skrivit under ett brev för att få en höjning på arvodet. Foto: TT/SVT

Borgerliga vigselförrättare kräver höjd ersättning

Publicerad

Antalet par som vill gifta sig borgerligt blir fler och därmed också behovet av borgerliga vigselförrättare. Just nu råder brist på personer som kan viga par utanför kyrkan, och flera borgerliga vigselförrättare kräver nu att ersättningen höjs.

I ett öppet brev till justitieminister Morgan Johansson och till ledamöterna i Civilutskottet i riksdagen skriver de borgerliga vigselförrättarna att ersättningen legat på samma nivå sedan 30 år.

– Vi har 110 kronor per vigsel, alldeles oavsett var vigseln utförs eller hur lång tid förberedelser, resor och vigselakt tar i anspråk, beskriver de vigselförrättare som skrivit under i brevet.

De konstaterar också att myndighetsuppdraget är viktigt då mer än 50.000 borgerliga vigslar ingicks förra året.

”Borgerliga vigslar fler än kyrkliga”

Charlotte Lundgren är officiant Umeå och en av tre vigselförrättare från Umeå som skrivit under brevet och som vill förändra arvodet.

– Arvodet har varit detsamma i 30 år och ligger på 110 kronor. Under de här 20 åren har det hänt väldigt mycket i samhället, och framför allt kring vad människor väljer att ha för vigselceremoni. Antalet borgerliga vigslar har ökat väldigt mycket. Det är över 10 år sedan som borgerliga vigslar blev fler än kyrkliga vigslar, säger Charlotte Lundgren, officiant i Umeå

– Vi hoppas det blir uppmärksammat och att frågan blir tagen på allvar och att man ser att behovet verkligen syns, och uppmärksammat att det har stått still i 30 år, för det har ju samhället inte gjort, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.