Arbetare på bygget av Karlgårdsbron i Skellefteå saknar kollektivavtal – facket kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Bron över älven i Skellefteå ska bli Sveriges längsta träbro. Men arbetare som bygger den saknar kollektivavtal. Detta kritiseras av både fackförbundet Byggnads och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.

Huvudentreprenören och ett antal av dess underentreprenörer som bygger den nya bron åt Skellefteå kommun saknar kollektivavtal.

– Det är överraskande. Det är nog första gången utifrån min horisont och här uppe i norr som jag varit med om att en kommun upphandlar ett företag som inte har kollektivavtal, säger Christer Johansson, som är branschansvarig hos Byggföretagen.

Det här brukar enligt honom inte vara ett problem eftersom aktörer som lämnar anbud i större projekt har kollektivavtal. Daniel Envall som är ombudsman vid fackförbundet Byggnads menar att det historiskt sett har fungerat väl på svensk arbetsmarknad.

– Nu ser vi förutom det här exemplet utländska företag i Skellefteå som saknar arbetsmiljöplan, jobbar utan andningsskydd och bor på arbetsplatsen, berättar han och understryker samtidigt att många utländska företag självklart också sköter sig. 

”Viktigaste är hur arbetarna har det på plats”

Tjänstemannaorganisationen inom Skellefteå kommun menar att det är lägsta pris i anbud som man har att förhålla sig till.

– Det var viktigt att inte utesluta intressenter från andra länder och då kan vi bara ställa krav på kollektivavtalsliknande villkor, och det viktiga är ju hur arbetarna har det på plats vilket vi kontrollerar, säger till exempel funktionschef Karin Degerfeldt. 

Men branschkritikerna menar att om man lyckas ställa hållbarhetskrav i upphandling som innebär trä som byggmaterial, så borde det gå att kräva social hållbarhet och därmed kollektivavtal.  

I videon ovan svarar Sara Keisu (S) på hur politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ser på frågan – och får mothugg av en partikollega.

Sara Keisu (S), ordförande samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Marit A Israelsson

Politiker vill inte svara

SVT nyheter har sökt de politiker i samhällsbyggnadsnämnden som satt med och tog beslut om vilket företag som skulle få anbudet.

Men få väljer att återkoppla utan hänvisar till kommunens projektledare, upphandlingsenheten eller till ordförande, som inte var med och tog beslutet eftersom hon var föräldraledig. 

– Jag har inte samma koll men vet att vi pratade om kollektivavtal eftersom vi tycker att det är viktigt, säger Peter Stensmar (S) som var ordförande vid beslutet. 

Företaget som vann upphandlingen lämnade ett anbud som var ungefär 100 miljoner billigare än tvåan. Detta diskuterades i nämnden.

– Men vi fick en dragning av förvaltningen som signalerade att det här såg bra ut. Det här är en stor aktör i Europa med många projekt bakom sig.

Huvudentreprenören vill inte ställa upp på intervju men svarar i ett mejl att man följer arbetsrättsliga villkor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.