Enligt byggnads själva handlar varslet om att förbättra ordningen på landets byggarbetsplatser, krafttag för en jämställd byggbransch och för lärlingars rätt att fullfölja sina utbildningar. Varslet omfattar cirka 60 företag och drygt 2 600 medlemmar.
Är nödvändigt
Byggnads anser att varslet är nödvändigt för att komma till rätta med framtidens utmaningar.
– Vi har tidigare uttryckt oro för att BI skjutit på de viktiga framtidsfrågorna och istället lagt allt fokus på makten över lönebildningen, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
– Jag kan bara beklaga att det är precis där vi hamnat. Genom att förhala förhandlingarna har vi inte nått samförstånd inom en rad viktiga framtidsfrågor, exempelvis jämställdhets- och mångfaldsarbetet. Där är BI svaret skyldigt, fortsätter Johan Lindholm.
BI: Oansvarigt varsel
Arbetsgivaren Sveriges Byggindustrier (BI) kallar Byggnads varsel för oansvarigt.
– Omfattningen av varslet tyder på att detta planerats under en längre tid. Det är ett av de största varslen någonsin. Detta i en tid då vi behöver bygga mer. Det är mycket oansvarigt och kommer att leda till att många projekt såsom skolor, förskolor, bostäder och sjukhus inte blir slutförda i tid, säger Mats Åkerlind, förhandlingschef Sveriges Byggindustrier.
Fyra företag från länet
Totalt handlar det om fyra företag i Västerbotten som berörs av strejken. Det handlar om Contractor Bygg, Skanska Direkt AB och NCC i Skellefteå samt NCC i Umeå. Det är oklart hur många anställda det rör sig om.
– Ansvaret vilar tungt på BI för att vi ska komma vidare. Det handlar om att tillsammans få väck diskriminerande och föråldrade jargonger på arbetsplatserna och att företagen börjar anställa kvinnor. Nu ser vi fram emot att BI sätter sig och pratar om detta med oss, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.
Vad vill Byggnads?
1. Ordning och reda – eliminera låglönekonkurrens, svartarbete, dålig arbetsmiljö och stora säkerhetsbrister.
2. Jämställdhet- och mångfald – byggbranschen bli en modern bransch som välkomnar både kvinnor och män, ungdomar och nyanlända.
3. Lärlingar – anställa fler lärlingar.
4. Integritet – större inflytande vid tvister mellan arbetsgivare och anställd om kränkt integritet.
5. Löneökning – byggnads kräver en löneökningar på 3,2 procent.