Det var den 20 september som någon bröt sig in i Camilla Appelqvists närbutik i Dorotea, gärningsmännen slog sönder glasdörren och stal cigaretter och snus. Camilla ringde och larmade polisen men hon fick inget tydligt svar på när de skulle komma.
– Polisen var osäker på när de kunde skicka en patrull. Alla patruller var upptagna med annat, men de sa att de skulle ta tag i det och sedan höra av sig till mig, säger Camilla Appelqvist.
LÄS MER: En polisbil ska täcka hela södra Lappland
Men när det gått ett tag ringde Camilla upp.
– Då hade polisen glömt bort inbrottet, de bad om ursäkt och sa att det skulle åtgärdas direkt.
Camilla fortsatte och ringa och hamnade tillslut i Stockholm där de kopplade henne till polisen i Västerbotten. Där förklarade telefonisten att hon fick vänta tills dagspersonalen började, när Camilla frågade när dagspersonalen skulle börja så fick hon inget svar. Vid åtta på morgonen så fick hon ett samtal där polisen berättade att de skickat en patrull från Lycksele, två timmar senare var de på plats.
– Patrullen som kom var väldigt duktig, problemet var bara att den kom sent. Men nu kommer de säkert tillbaka. De vet att det inte finns någon polis i närheten, säger Camilla Appelqvist.
Vittnen hade sett en bil vid platsen och inbrottstjuvarna hade glömt sin kofot inne butiken det gjorde Camilla lite rädd.
– Jag fick för mig att de skulle komma tillbaka, så i början var jag rädd tills min dotter kom och stöttade mig. Efter en stund blev jag bara förbannad för att jag inte kunde öppna min butik och hjälpa kunderna, säger Camilla Appelqvist.
LÄS MER: Fick inbrott – väntade i timmar på polisen
Lars Wahlberg områdeschef för polisen i Västerbotten beklagar Camillas situation men säger att det handlar om prioriteringar och dagsljus.
– I det här fallet, även om det har varit en patrull i närheten som kunde ha skickats, så hade man inte nödvändigtvis gjort en annan prioritering och varit där efter en timme kanske. Men man hade fortfarande gjort en platsundersökning på morgonen. Vi vill gärna träffa våra medborgare men det blir alltid en prioritering. Vi försöker alltid jobba med rätt typ av prioritering, säger områdeschefen Lars Wahlberg.
MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app
Han tillägger att man måste sätta ut patruller efter orter där det finns mest folk, för där begås det flest brott.
– Brott inträffar på orter där det finns folk, ju större desto mer. Sen är det viktigt att det finns en tillgänglighet för alla i glesbygd. Det ska inte finnas ett a- eller b-lag i rättssäkerhet, säger Lars Wahlberg.
Camilla Appelqvist förstår att det sker mindre brott på landsbygden men hon tycker fortfarande att det ska finnas tillräckligt med patruller för att kunna rycka ut i nötsituationer.
– Det borde finnas fler än en patrull på nätterna, det sker mindre brott här. Men det ska ändå finnas resurser för hjälpa oss här ute i glesbygden, säger Camilla Appelqvist.