Martin Angelin står i entrén till regionens hus i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fallen brukar öka på sommaren när det är varmt ute” – se Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare svara på tre frågor om campylobacter. Foto: Tomas Nyström/SVT

Campylobacterinfektioner ökar i Västerbotten – så undviker du att smittas av magsjuka

Publicerad

Det har skett en ökning av infektioner orsakade av bakterien campylobacter som orsakar magsjuka. Under juli månad har 22 fall rapporterats i Västerbotten.

– Det är viktigt att tvätta händerna, speciellt när du lagar mat, säger Martin Angelin, biträdande smittskyddsläkare.

Ökningen syns både i Västerbotten och nationellt, även om inrapporteringen sker med en viss fördröjning. Infektionen orsakar diarré, magsmärtor, feber, illamående och ibland kräkningar.

– Alla söker inte vård, men senaste veckan hade vi en anhopning av fall, säger smittskyddsläkaren Martin Angelin.

Ökar med värmen

Regionens smittskydd tror att ökningen beror på sommarvärmen och eftersom man sett en ökning bland slaktkycklingar.

Vården smittspårar personer som drabbas av campylobacter.

– Generell så smittas de flesta via förorenade livsmedel och dryck. Det vanligaste är kycklingkött. Dricksvatten kan också bli förorenat. Vissa har angett att de druckit fjällvatten, säger Martin Angelin.

Ska vi undvika att äta kyckling?

–Nej, men var noga när du lagar mat. Extra noga när man tillreder kyckling. Den ska vara helt genomstekt eftersom bakterien dör vid upphettning. Skärbrädor och knivar ska rengöras noggrant.

Vad är Campylobacter?

Campylobacter är en bakterie som är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av mat.

Campylobacter kan finnas i tarmen hos livsmedelsproducerande djur, till exempel fågel, gris, nöt och får. Bakterien kan därför finnas på kött av olika slag men är vanligast på fågelkött. Campylobacter kan också finnas i opastöriserad mjölk.

Infektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor. Symtomen brukar uppträda två till fem dagar efter att man fått i sig bakterierna. De flesta fall av campylobacter läker av sig själv efter 2 till 10 dagar.

Källa: Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.