Katarina Vilhelmsson är rektor på Berghemsskolan område nord i Umeå och en av de chefer som deltar i utbildningen som också är ett forskningsprojekt som varvar teori och praktik.
– Den har varit bra för att man får en metod och man får syn på de olika delar som är viktiga att uppmärksamma i ledarskapet för att man ska kunna stötta sin personal på bästa sätt.
Chefer har makt
Susanne Tafvelin är lektor vid institutionen för psykologi vid Umeå universitet och den som leder forskningsprojektet.
– Chefer har ju makt att bestämma över oss. Studier visar att sättet som chefen bemöter oss på påverkar vår uppfattning om oss själva, vårt självförtroende, men också vår upplevelse av arbetsmiljön. Det här tillsammans bidrar till att chefen påverkar vår hälsa i den utsträckning den faktiskt gör, säger hon och tillägger:
– Våra chefer har alltså en unik påverkan på vår stressnivå.
Är stressen chefens fel?
– Nej, det är att ta i, eftersom stress också beror på individens sårbarhet. Men chefen har en viktig uppgift att förebygga ohälsa och se till att kraven ligger på en rimlig nivå.
Viktigt med rollspel
Enligt henne vet man idag teoretiskt mycket om vilket typ av ledarskap som påverkar hälsan hos medarbetarna. Däremot finns det väldigt få studier om huruvida träning av ledaren kan förbättra hälsan hos personalen. Vilka faktorer som bidrar till att chefen utvecklas är just vad projektet handlar om.
– En del saker vet vi redan, till exempel att man behöver öva på det man ska bli bra på och därför är rollspel viktigt, men också att få feedback från sina medarbetare om hur man uppfattas som chef, berättar Susanne Tafvelin.
Hon berättar att det börjar komma studier som kommer fram till att ledarträning kan vara ett alternativ till storskaliga arbetsmiljöinsatser, och själv tror hon att det kan vara ett bra komplement.
– Den ökande ohälsan är ett stort samhällsproblem och jag tror att man måste jobba på bred front med hur man organiserar arbetet. Jag tror att om vi hittar sätt att utveckla ledarskapet så är det en pusselbit och ett viktigt steg på vägen mot mer hälsosamma arbetsplatser.
Rektorn är inne på samma linje.
Hoppas på lugn och ro
– Utbildningen sätter på kartan vad som förväntas av oss som chefer. Umeå kommun har en intention om någonting och det får vi reda på via utbildningen. Det ger en trygghet i ledarskapet, säger Katarina Vilhelmsson som har förhoppningar om resultatet.
– Jag tänker så här. Tryggare chefer kan också ge tryggare medarbetare och i långa loppet kanske utbildningen helt enkelt bidrar till att skapa lite lugn och ro.