Christer från Skellefteå är fast i Kiev: ”Hör att det skjuts”

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen intog ryska trupper Kiev i Ukraina. Christer Johansson från Skråmträsk i Skellefteå befinner sig i utkanten av huvudstaden.

– Det är väldigt oroligt och spänt. Nu är det omöjligt att ta sig iväg. De har stängt vägarna. Man hör hur det skjuts, säger han.

Christer Johanssons flickvän kommer från Ukraina och han reste till landet i december. De bor ungefär två mil från flygplatsen i Kiev i en lägenhet.

– Vi funderade på att ta oss iväg med bilen men vi har sett bilder och det går inte. Det känns inte lönt att försöka, säger Christer Johansson.

Kriget i Ukraina

På fredagsmorgonen kom besked om att marktrupper gått in i landet.

– Morgonen har varit spänd. Pansar är på väg två kilometer bort. Vi är oroliga för vad som ska hända nu, säger han.

”Tidsfråga innan Ryssland tar över”

Christer och hans flickvän har valt att inte uppsöka ett skyddsrum utan befinner sig i lägenheten som ligger i ett höghus.

– Nu uppmanar försvaret oss att tillverka molotovcocktails. Börjar folk kasta dem på pansar så kan ju ryssarna börja skjuta här bland begyggelsen. Jag tror det är en tidsfråga innan de tar över, säger Christer Johansson.

Hör Christer om hur han ser på situationen i videon ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet