Foto: Henrik Holmberg / TT / Umeå universitet

Umeforskare: Skulderna kommer öka efter coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin kommer att öka svenskarnas skulder, menar lektorn Ann-Sofie Henriksson vid Umeå universitet. Samtidigt har hundratals Västerbottningar fortfarande skulder sedan finanskrisen på 90-talet, och att bli av med en skuld kan vara svårare än man tror.

Under 90-talets finanskris kraschade bostadsmarknaden och räntorna gick upp. Flera tusentals svenskar som hade lån fick höga skulder och flera har, enligt statistik från Kronofogden som nyhetsbyrån siren sammanställt, ännu inte lyckats betala tillbaka dem. Att få personerna att betala av sina skulder är också lättare sagt än gjort.

– De här personerna har ofta vant sig vid att leva med skulder, och är ofta uppgivna. Många har även andra problem samtidigt, så som ohälsa, arbetslöshet och fattigdom, säger Maciej Kochanowicz, analytiker på Kronofogden.

Coronaviruset i Västerbotten

Inte bara skulden ska betalas

Ett av problemen som gör att det är svårt för många att betala av skulderna är att de inte längre bara innehåller det ursprungliga kapitalet.

– 74 procent är ränta som tillkommit, så endast 26 procent är kapital, säger Kochanowicz och fortsätter.

– Om vi driver in pengarna så går de ofta först till att betala av ränta och avgifter.

Skulderna kan preskriberas efter en viss lång tid, men ofta har inkassobolag köpt upp skulderna och fortsätter att kräva tillbaka dem, vilket gör att de inte försvinner med tiden.

Hör Ann-Sofie Henriksson som forskat på överskuldsättning om vad hon tror kommer hända efter coronapandemin.

Preskriptionstid skulder:

De flesta skulder till staten preskriberas efter fem år. Men Skatteverket kan begära att preskriptionstiden ska förlängas när det gäller skatteskulder.

För konsumentfordringar är preskriptionstiden tre år.

Det finns vissa skulder som du kan tro är en konsumentfordran men som inte är det. Ett sådant exempel är Trafikförsäkringsföreningens krav på trafikförsäkringsavgift. Den har en preskriptionstid på tio år.

Övriga enskilda fordringar har en preskriptionstid på tio år. Det kan till exempel vara

  • en skuld till privatpersoner eller
  • fordringar som grundar sig på löpande skuldebrev, det vill säga ett skuldebrev som inte är ställt till en viss person utan som kan säljas eller ges bort till vem som helst.

För hyresskulder gäller att en hyresvärd måste ansöka om att få betalt, ett så kallat betalningsföreläggande, eller ansöka om stämning hos domstol eller hyresnämnd. Det ska ske inom två år från det att hyresgästen lämnade lägenheten.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet