De flesta badhus har infört egna regler för att förhindra eventuell smittspridning. På Navet i Umeå har man bland annat ökat mängden klor i bassängen.
– Ja det stämmer. Det är inte några stora mängder men ökningen ska ta hand om allting som hamnar i vattnet och gör att man förhoppningsvis känner sig tryggare, säger Johanna Wiklander, tf enhetschef Navet.
Påsklovet brukar vanligtvis vara en bra vecka för simhallarna men i år är ingenting som vanligt.
– Besöken har ju minskat väldigt mycket. Jag har inga siffror men det är väldigt stor skillnad, berättar Patrik Burman, badmästare på Lycksele simhall.
Kan ni söka ersättning hos kommunen för inkomstbortfall?
– Vi har ju en budget med intäktskrav som vi förmodligen inte kommer att klara men hur det blir i längden vet jag faktiskt inte, säger Patrik Burman.
Åtgärder på Eddahallen
På Eddahallen i Skellefteå har antalet besökare också minskat kraftigt den senaste tiden men så på annandag påsk kom det plötsligt massor av badsugna till simhallen. Kanske på grund av det dåliga vädret den dagen.
– Det var som att trycka på en knapp. Det kom supermycket folk och då kände vi att vi måste vidta åtgärder och nu har vi begränsat till max 50 personer. Vi vill inte nonchalera råden från myndigheterna så vi har gjort fler åtgärder än vad vi egentligen behöver, säger Maria Wermelin, hallchef.
Se mer om simhallarna och säkerheten i klippet ovan.
Virus och badhus
Virus kan inte föröka sig i bassängvatten. De kan endast föröka sig i celler, till exempel i människor eller djur. Infektionsförmågan avtar snabbt i bassängbadvatten genom att virus dör av desinfektionsmedel eller späds ut.
Virus smittar huvudsakligen direkt från person till person i samband med bassängbad. Därför är bassängbad inte mer förknippade med virussmitta än andra miljöer där många människor vistas. Virus ingår inte heller i en rutinmässig kontroll. Det kan möjligtvis bli aktuellt i speciella fall, till exempel för att spåra en smittkälla.
Källa: Folkhälsomyndigheten, Bassängbad