En asfalterad väg med mycket trafik, några av bilarna swishar suddigt förbi. I bakgrunden syns vägskyltar mot centrum, E4 södra och Backen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om den dåliga luftkvaliteten i Umeå i klippet. Foto: SVT

Dålig luftkvalitet nationellt – speciellt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun har för höga halter av kvävedioxid. Så har det varit i flera år – trots att den nationella trenden är bättre luftkvalitet.

Nu menar Världshälsoorganisationen (WHO) att man måste ställa ännu högre krav för hur låga halterna av partiklar och kvävedioxid bör vara.

I en ny studie, genomförd av IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet, framkommer det att en betydligt större del av befolkningen i Sverige utsätts för alltför höga halter av kvävedioxid och hälsofarliga partiklar utifrån uppdaterade mål från WHO. Enligt WHO:s riktvärde är Umeå kommuns luftkvalitet också sämre än man tidigare trott.

Studien visar att 6 700 personer dör i förtid till följd av luftföroreningar varje år i Sverige och man beräknar att hälsoeffekterna av kvävedioxid och partiklar kostar samhället cirka 168 miljarder kronor årligen.

– Vi klarar de gamla miljökvalitetsnormerna väl i Sverige. Däremot har vi miljömål och i synnerhet har Världshälsoorganisationen kommit ut med nya rekommendationer för vilka halter som människor inte bör exponeras för, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

80 procent av befolkningen andas dålig luft

Med hänsyn till Världshälsoorganisationens nya riktvärden är 80 procent av Sveriges befolkning exponerade för så kallade “fina partiklar”. 

– När det gäller kvävedioxid så handlar det om ungefär elva procent som bor vid halter som är över de här rekommendationerna, säger Bertil Forsberg.

Hör mer om den dåliga luften i klippet och hör varför luften är så dålig i Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.