Dansen får inte plats

Uppdaterad
Publicerad

Balettakademins rektor riktar nu hård kritik mot Umeå kommun och Balticgruppen, efter att dansen blivit utslängd från det nya kulturhuset.

2000 personer dansar på Balettakademien i Umeå, men dansen blev utslängd ur det nya kulturhuset i sista stund – trots att man varit med i en ingående planering.

Balettakademins rektor är mycket kritisk

Umeå 2014

– Vi fick ett muntligt löfte. Man gör inte bara så här, säger Christine Thörnström, rektor Balettakademien.

Balettakademien skulle alltså vara i våning 5, men enligt kontraktet är den Balticgruppens. Det som har hänt – och det bekräftar Balticgrupppen – är att förhandlingar om hur ytorna ska fördelas har brutit samman. Men exakt vad som hänt vill ingen säga.

– Det hade varit så bra att få arbeta tillsammans med andra aktörer, säger Christine Thörnström.

– Vi har gjort vårt yttersta, men ibland blir det inte som det var tänkt från början, säger Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare Umeå 2014.

Förlorar lokaler

Var Balettakademien och de barn, ungdomar och vuxna ska ska ta vägen när rivningskontraktet på Rosa huset går ut är inte klart.  Medan eleverna på danslinjen repetrar inför ljusfestivalen Höstljus pågår förhandlingar med kommunen.

– Jag hoppas verkligen att de är tillmötesgående och skapar bra förutsättningar för dansen, säger Christine Thörnström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Umeå 2014

Mer i ämnet