• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

SVT/Norrlandsdrömmar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De lockades av norrsken, långa vintrar och långa somrar. Nu bor de i ett hus vid en sjö i Västerbotten. Foto: SVT/Norrlandsdrömmar

Därför lämnade sydafrikanska familjen allt för tryggheten i Västanträsk

Publicerad

Familjen Deysel från Sydafrika var trötta på att känna sig otrygga och flyttade från Johannesburg till Västerbotten.

-Vi är så välsignade som bara kan låsa dörren på kvällen och gå och lägga oss, utan oro. Man vet att ens barn är i säkerhet och att de kan röra sig fritt utomhus, säger Daniella Deysel.

Daniella och Weymand Deysel kände sig inte trygga i sitt hem i Sydafrika och ville flytta långt bort. För att avgöra vart de skulle flytta började de söka runt på internet. De tittade på mätningar av livskvalitet i olika länder och så ville de hitta ett ställe där folk pratar bra engelska.

– Sen började vi titta på videor av folk som lämnat sina hemländer. ”Att bo i Sverige”, ”Att bo i Danmark”, ”Amerikaner i Sverige”, ”Tio bra och tio dåliga saker med Sverige”. Vi tittade mycket på Youtube och vi blev förälskade i Norrland, säger Daniella Deysel.

För tre år sedan sa de upp sig från sina jobb och flyttade till Sverige. Nu är de mikrofarmare och bor i Västanträsk, nära Skellefteå.

– Vi kunde inte ha gjort ett bättre val. Jag vill inte byta ut det mot nåt annat. Jag stormtrivs.

Se första avsnittet av Norrlandsdrömmar, om familjer som sökt ett helt nytt liv i norra Sverige, på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.