Foto: TT/SVT.

Därför luktar köttbullar prutt

Uppdaterad
Publicerad

Varför luktar det som att någon har fjärtat i en nyöppnad köttbullsförpackning? Kostvetaren Eva-Britt Kvarnbrink från Umeå har svaret.

Klockan 21.00 på torsdagkvällen sänds Plus i SVT1. I kvällens avsnitt testar man bland annat innehållet och smaken i färdiglagade köttbullar, och i expertjuryn sitter Eva-Britt Kvarnbrink, universitetsadjunkt vid Institutionen för kostvetenskap vid Umeå universitet.

Testet avgörs i tre ronder och när juryn sagt sitt, ja, då släpps de inte iväg förrän de har besvarat frågan:

Varför luktar det fis när man öppnar ett paket köttbullar?

– Det är en livsmedelsgas, en slags modifierad atmosfär som innehåller en blandning av koldioxid och kväve, säger Kvarnbrink och fortsätter:

– Den tillsätts för att öka hållbarheten, och är helt ofarlig och försvinner snabbt. Precis som en vanlig fis.

I programmet deltar också Ingrid Persson, matskribent och Umeåbo. Dessutom avgör fritidsbarnen på Brännlands skola vilken köttbulle som smakar bäst.

Se expertpanelen diskutera pruttlukten i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.