Hon tycker att vi ska ändra inställning till de gula blommorna som får trädgårdar att lysa gula likt rapsfält på våren.
– Jag kan förstå att folk inte vill ha dem i sitt trädgårdsland, det vill inte jag heller. Men maskrosorna är jätteviktiga för humlor och andra pollinerare, säger Angelika Schindler-Egl.
Angelikas Maskrosrecept
Gillar du inte maskrosor på gården så kanske de går hem i köket. Här är Angelikas favoritrecept:
Maskrospesto:
- 1 l maskrosblad
- 1 hackad vitlök
- 1 dl riven parmesanost (finns även som vegansk variant)
- ½ dl pumpakärnor
- ½ tsk salt
- 1 krm svart malen peppar
- 1 dl kallpressad rapsolja
Bland allt i mixern till en slät pesto, klar!
Maskrossirap:
- 1 tunnskalig citron
- 5 dl blomblad (ca 100 blommor)
- 5 dl vatten
- 5 dl råsocker
Skär citronen i småbitar, lägg blombladen – inte blomkorgarna – tillsammans med citronen i en gryta. Häll över vatten, värm sakta upp och låt sjuda 15-20 minuter.
Sila bort blomblad och citron och tillsätt råsockret, koka upp till en sirapliknande konsistens. Låt svalna innan du fyller i små burkar eller flaskor. Låt burkarna eller flaskorna stå flera veckor innan du använder sirapen i till exempel te, gröt eller overnight oats.