Reporter Julia Hedlund håller i en maskros.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ogräs eller en kär vän? Hör vad maskrosen kan användas till och varför den bör spridas i klippet. Foto: Julia Hedlund, SVT

Lista: Därför ska du låta maskrosorna växa

Publicerad

Maskrosor beskrivs som ett omöjligt ogräs som får husägare att slita sitt hår. Men det finns de som tycker vi ska låta dem stå.
– Det är näring och flygbränsle till humlor, säger Angelika Schindler-Egl på Naturskyddsföreningen i Västerbotten.

Hon tycker att vi ska ändra inställning till de gula blommorna som får trädgårdar att lysa gula likt rapsfält på våren.

– Jag kan förstå att folk inte vill ha dem i sitt trädgårdsland, det vill inte jag heller. Men maskrosorna är jätteviktiga för humlor och andra pollinerare, säger Angelika Schindler-Egl.

Angelikas Maskrosrecept

Gillar du inte maskrosor på gården så kanske de går hem i köket. Här är Angelikas favoritrecept:

Maskrospesto:

  • 1 l maskrosblad
  • 1 hackad vitlök
  • 1 dl riven parmesanost (finns även som vegansk variant)
  • ½ dl pumpakärnor
  • ½ tsk salt
  • 1 krm svart malen peppar
  • 1 dl kallpressad rapsolja

Bland allt i mixern till en slät pesto, klar!

Maskrossirap:

  • 1 tunnskalig citron
  • 5 dl blomblad (ca 100 blommor)
  • 5 dl vatten
  • 5 dl råsocker

Skär citronen i småbitar, lägg blombladen – inte blomkorgarna – tillsammans med citronen i en gryta. Häll över vatten, värm sakta upp och låt sjuda 15-20 minuter.

Sila bort blomblad och citron och tillsätt råsockret, koka upp till en sirapliknande konsistens. Låt svalna innan du fyller i små burkar eller flaskor. Låt burkarna eller flaskorna stå flera veckor innan du använder sirapen i till exempel te, gröt eller overnight oats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.