Tre personer som badar i Umeälven under en kall och mulen dag. En av dem har en blå mössa och håller i något, medan en annan har en färgglad hatt. I bakgrunden syns en man som också är i vattnet. Träden vid sjökanten förstärker den naturbetonade atmosfären.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på ett dopp i en kall Umeälv: ”Det börjar sticka lite i fötterna.” Foto: Tommy Forsgren/SVT

De brinner för att bada kallt – vill bygga anläggning i Umeälven

Publicerad

Söndagsdopp – det är föreningen Umeå kallbads nya tradition. Drömmen är en kallbadsanläggning för att främja bastu- och kallbadskulturen.

– Vi vill skapa en plats där vi knyter tillbaka till oss själva, varandra och naturen, säger Elvira Lundgren.

Termometern visar 4,5 grader i vattnet. Ett 40-tal personer har samlats för att bada på Bölesholmarna i Umeå sista söndagen i oktober.

– Det är underbart, en perfekt dag att njuta av älven, säger kallbadaren John.

Ny tradition

Föreningen Umeå kallbad bjuder sedan ett par veckor in till söndagsdopp, något de hoppas ska bli en ny tradition för badsugna Umeåbor. Förra helgen var de ett 20-tal som badade, denna helg var den siffran dubblerad.

– Det är tydligt att det finns en växande önskan att komma ut, knyta an till naturen och dela meningsfulla upplevelser, säger Elvira Lundgren, Umeå kallbad.

Vill bygga

Föreningen vill att gemenskapen runt kallbad ska växa och man drömmer om att bygga en flytande bastu- och kallbadsanläggning på älven. Men närmast ligger fokus på en mobil bastu för att använda denna vinter.

För att få in pengar till bygget har man startat en insamling. Men planerar även att söka medel till bygget.

– Att se allas energi tillsammans bekräftar min tro på att det finns ett verkligt intresse för en plats där vi kan njuta av älven året runt, säger Sebastian Ulonska Viklands, Umeå kallbad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.