Lena Mikaelsson står tillsammans med sin man ute i skogen i Nästansjö. Hon har ljus page och glasögon. Det snöar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man vågar inte ha fåglar i sin skog, det är löjligt” – se hur skogsägarna i Nästansjö påverkas av den stoppade avverkningen. Foto: Berno Jonsson/SVT

Tretåig hackspett har hittats i deras skog i Nästansjö – går miste om miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Två skogsägare i Vilhelmina har planerat att avverka 50 hektar skog vardera. Men planerna stoppas helt då skyddsvärda arter som tretåig hackspett och lappranunkel hittats på markerna.

Nu menar skogsägarna att artskyddet riskerar att få en bakvänd effekt.

– Skogsägarna kan börja dölja att man har skyddsvärda djur eller växter i sin skog, säger Linnea Henriksson i Nästansjö, Vilhelmina.

För de två skogsägarna i Nästansjö handlar det om miljontals kronor som nu är låsta, då avverkningen är stoppad.

– Ingen skogsägare som äger egen skog vill skövla och förstöra, men som systemet är uppbyggt får det istället en bakvänd effekt, säger Linnea Henriksson i Nästansjö.

– Det är som att ha pengar på banken och någon kommer och säger att ditt konto är låst, säger Lena Mikaelsson som också bor i Nästansjö.

Oklart hur skogsägarna ersätts

De båda skogsägarna har gått med på att minska den planerade avverkningen och låta 10–20 hektar stå orörda där man hittat de skyddsvärda arterna.

– Vi tycker att vi tagit den hänsyn som vi blivit ålagda att göra. Vi bollas mellan olika myndigheter och får inget veta, säger Linnea Henriksson.

Hon berättar att det otydliga regelverket gör att de som skogsägare inte får något besked om staten kommer betala ut ersättning för hela skogsområdet.

– Inte ens politikerna som är ansvariga vet hur det ska bli, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.