Hör Daniel Remes om varför han tycker att stadsodlingar behövs. Foto: SVT

De vill odla mat i containrar i stan

Publicerad

Bröderna Tobias och Daniel Remes vill odla grönsaker i containrar mitt i centrala Umeå. De hoppas kunna göra odlingen som en delningstjänst för att få konsumenterna att bli mer involverade i matproduktionen.

Att få maten att räcka till fler och samtidigt dra ner på onödiga transporter är tanken med bröderna Remes idé. I januari drog de igång sina planer på stadsodling i Umeå, i september hoppas de att odlingarna ska vara på plats.

– Vi vill flytta maten närmare människan och göra maten hyperlokal, istället för att importera den, berättar Daniel Remes.

Tanken är att använda så kallad hydroponisk odling i olika moduler, där man istället för jord odlar i näringsberikat vatten, vilket gör att man kan odla tätare och få grönsakerna att växa snabbare. Eftersom odlingen sker i ett slutet system som ska skapa optimala odlingsförhållanden så kan odlingen ske året runt oavsett klimat.

– Det är mer resursvänligt för planeten och skapar fantastiska produkter för människan, säger Daniel Remes.

Hoppas på odling som delningstjänst

På fredagen besökte bröderna konferensen om digitala delningsplattformar som hölls i Umeå. Förhoppningen är att de ska kunna genomföra sin idé som en delningstjänst.

– Vi vet inte exakt hur ännu, men vi tittar på hur man kan dela på det här på ett hållbart sätt, och då kunna göra det för alla, inte bara för restaurangägare till exempel, säger Daniel Remes.

Hör Daniel Remes om varför han tycker att stadsodlingar behövs i klippet ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.