Delade meningar om förtätning

Uppdaterad
Publicerad

Högre hus, tätare bebyggelse och allt mindre grönområden. Umeå växer så det knakar och 75 procent av byggandet är så kallad förtätning. Vare sig man är för eller emot så väcker byggandet starka känslor.

Annika Fernström i Umeå säger att hon skäms över hur stan ser ut.

–  Att blanda så här, jag förstår inte hur man kan få bygglov. Det är hemskt! säger hon till Västerbottensnytt.

Monica Elworth ler däremot stort på frågan om hur hon ser på byggandet i centrum.

– Jag tycker att det är härligt! Det är på tiden att Umeå inte låtsas vara en by längre, säger hon.

Behovet av nya bostäder är stort i Umeå och förutom de byggen som redan är i gång så planeras det även för ytterligare byggnader på till exempel Fridhem, Öst på stan och på Haga. Mindre hus rivs och det byggs höghus istället. På innergårdar i centrum byggs det, liksom i källare och på vindar.

Vill att översiktsplanen ses över

Hans Åkerlind var en gång stadsarkitekt i Umeå. Nu är han granne och i högsta grad berörd av planerna på niovåningshus, över 150 nya lägenheter, en ombyggd förskola och en förminskad park.

– Man bygger för mycket. Huset blir för högt i den här omgivningen, fasaden blir för tät och det blir dålig plats för bilar. Och förskolan får så trång tomt att barnen delvis måste leka i en allmän park, säger han.

Hans Åkerlind vill att politikerna i fullmäktige ska se över Umeås översiktsplan och tänka om.

– Man ska inte säga nej till all förtätning, men man behöver inte gå fram så hårt, säger han.

Nya bostadsområden på gång

Enligt Annalena Löfgren som är biträdande planeringschef på Umeå kommun står förtätningen för 75 procent av de nya lägenheterna i stan, medan nyexploateringen bara står för 25 procent.

Hans Åkerlind tycker att kommunen borde satsa mer på nya bostadsområden. Umeås blivande kommunalråd Hans Lindberg nämner både I20-området och Ön som kommande projekt. Men när det gäller förtätning så tror inte han att politikerna kommer att ändra inriktning under de kommande fyra åren.

– Det blir kanske smärre förändringar, men i de stora dragen så är det det här som politiken står bakom. Det handlar om att bygga femkilometersstaden, att bygga den tätare och att stimulera fler att åka kollektivt. Det får man räkna med om man bor i centrum att det blir lite mer skuggbildning, men det ska det ju tas hänsyn till på bästa sätt, naturligtvis, säger Hans Lindberg (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.