Isen ligger fortfarande tjock på fjällsjöarna och det är nu som det är högsäsong på pimpelfisket efter röding. På Tjulträsket vid Ajgart fjället i närheten av Ammarnäs sitter Annika Midfjäll Leastander och hoppas på napp.
– Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, men i det här fallet verkar det kört, säger hon.
Enligt rapporten ”Snow, Water, Ice and Permafrost in the Arctic” kommer rödingen försvinna med 73 procent. Men att fisken skulle vara hotad håller Anders Skum i Grans sameby inte med om.
– Det är helt befängt jag tycker att det är helt taget från luften. Det finns hur mycket röding som helst och hur mycket öring i sjön. Just nu är det ingen risk för utrotning på grund av klimatförändring. Däremot vet man inte om 40-50 år det är spekulationer det tror jag säkert, säger han.
LÄS MER: Ny rapport: Vintertemperaturen höjs – med fyra grader
Har gått bet på säkra kort
Samebymedlemmarna säger att det finns gott om röding i fjällsjöarna men fritidsfiskarna har däremot lite problem och att det börjar märkas att det blir mindre röding. Annika har fiskat i två månader utan att få en enda fisk.
– Det är jättedåligt, även när det gäller harr. Jag har varit runt och fiskat överallt på andra ställen runt Ammarnäs, Övre sandsele och inte fått någonting och det är på sådana ställen som är säkra kort.
Vad ska man göra åt det här då?
– Tja, det finns ju Ica och Konsum, fryst lax, nej jag vet inte vad man ska göra, säger hon.
Bör se över rödlistan
Rödingen har också stor betydelse för Samebyarna. Främst som matfisk och som tradition och kultur. Men för många medlemmar är fisket också en extra inkomstkälla.
– Han är absolut inte hotad för oss så länge det är fisk i sjöarna. Sedan är det för vissa ett bra extra tillskott att kunna sälja någon fisk men det handlar inte om hundratusentals kronor per person, men det är ett viktigt litet extrajobb. Sedan är sportfisket jätteviktigt, det är tusentals människor som är här och fiskar så det är viktigt att de ser över rödlistan för det känns inte som att han bör vara där nu, säger Anders Skum.