Delade turer och hälsoscheman tas bort inom äldreomsorgen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Delade turer och hälsoscheman kommer att tas bort för anställda inom äldreomsorgen i Umeå. Det beslutade äldrenämnden under torsdagen.

– Det är ett glädjebesked, säger Matilda Johansson, ordförande för Kommunal i Västerbotten.

Idag har anställda inom äldreomsorgen i Umeå så kallades ”hälsoscheman” eller delade turer. Hälsoscheman innebär att man kan få kortare nattpass, men färre lediga dagar mellan arbetspassen och att man kan jobba sena kvällar, vilket kan försvåra livspusslet.

Delade turer innebär att att verksamheten kan bemanna under de mest intensiva tiderna, utan att anställa fler. Det kan betyda långa arbetsdagar från tidig morgon till sen kväll, med obetald ledighet mitt på dagen.

Det har lett till protester bland anställda och även fackförbundet Kommunal var oroade över schemat i förväg.

Men nu är det klart att både hälsoscheman och delade turer avvecklas. Hälsoscheman kommer att plockas bort under 2023 och delade turer ska tas bort 2024, enligt ett beslut i äldrenämnden.

Oklar kostnad

Förslaget har drivits igenom av Vänsterpartiet tillsammans med Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Centerpartiet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet yrkade för avslag.

Vad kommer kostnaden att bli för kommunen?

– Det beror på hur man organiserar verksamheterna. Kostnaden ska utredas och sedan får vi ta höjd för det i budgeten för år 2024, säger Åsa Bäckström (V).

Enligt kristdemokraten Veronica Kerr var det här ett nödvändigt beslut för att lösa personalkrisen.

– Vi får rapporter hela tiden om hur svårt det är att rekrytera personal och delade turer är en del av kritiken. Nu ser vi samtidigt hur fler och fler klarar av att avskaffa delade turer och vi kan se hur de andra gör, säger Veronica Kerr (KD).

SVT har sökt nämndens ordförande Carin Nilsson (S) för en kommentar, men hon har inte återkommit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.